– Jeg ble overrasket over at det var mulig å nominere til prisene. Ellers hadde vi sikkert gjort det, sier OAs sportsjournalist og representant ved seminaret Knut Befring med en selvkritisk tone etter gallakvelden i Bergen.

Da Romerikes Blads Morten Svesengen delte ut prisen for Årets nyhetsdekning i Norske sportsjournalisters forbund til NRK torsdag kveld, visste han at OA også hadde publisert saken omtrent samtidig, men ikke sendt inn saken til juryen.

– Det var en nyhet som vi og NRK hadde, at Maren Lundby måtte droppe OL i 2022 på grunn av helsen. Han sa på scenen at NRK måtte dele prisen med oss, noe NRK var enig i sin takketale, forteller Befring.

Dette er utgangspunktet for Lundby-dekningen:

Hyller Lundby

Det var den mangeårige journalisten og programlederen Andreas Hagen som mottok nyhetsprisen for NRK.

– Vi deler gjerne prisen med Oppland Arbeiderblad, men den som egentlig fortjener prisen er Maren Lundby, sa Hagen fra podiet.

Lundby satte stopper for sin egen OL-deltakelse da hun ikke var villig til å gjøre det som krevdes for å redusere kroppsvekten raskt nok.

– Det ville ikke vært helsemessig forsvarlig, mente Lundby for omtrent nøyaktig et år siden.

Denne helga gjør hun comeback i hoppbakken etter et spesielt år.

– Mye godt arbeid

Knut Befring er per dags dato en av to journalister i Oppland Arbeiderblad som jobber med sport som fagfelt. Han mener det veier tungt å få ros for nyhetsjournalistikken blant 200 av sine egne.

– I en sånn sammenheng betyr det litt ekstra at OA får anerkjennelse for nyhetsjournalistikken vår. Det er jo årets nyhet i fjor, og det er utrolig mange dyktige sportsredaksjoner rundt omkring. Ikke minst i NRK, sier Befring, som er enig med Andreas Hagen i NRK i at Maren Lundby fortjener mest ros for sin åpenhet om vektproblematikken i toppidrett og sin flotte måte å håndtere mediene på.

Ansvarlig redaktør Erik Sønstelie i Oppland Arbeiderblad mener en slik anerkjennelse gir inspirasjon til å fortsatt satse på sportsjournalistikken, som mange lokal- og regionaviser nedprioriterer i tøffe tider.

– Knut er en dyktig journalist og han kan sport. Det er en fulltreffer av en kombinasjon. Han er god med mennesker, følger med og holder seg oppdatert. Da vinner du også nyhetskampen, sier Sønstelie, som videre understreker at NRK har jobbet godt med den lokale profilen Maren Lundby.

– Da denne nyheten kom leverte de godt i mange kanaler om vår Maren Lundby, sier han.