NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er klar og tydelig. Det blir verre før det blir bedre, og veien til fred går gjennom kamper på slagmarken i Ukraina. For oss som nasjon og for hele den vestlige verden er det bare ett alternativ; vi må hjelpe Ukraina for å sikre vår egen framtid.

Nammo er, som den største av fire europeiske våpenprodusenter, en helt sentral aktør. Nammo sørger i stor grad for at Norge, Sverige, Finland og i stor grad også Tyskland har nok ammunisjon. Uten tilstrekkelig kapasitet og produksjon hos Nammo svekkes NATOs operative evne og dermed også vår sikkerhet.

NATO må øke produksjonen, ikke bare av nye våpen. Ukraina er klare på at de trenger reservedeler og ammunisjon, noe vi kan levere. Da er det kritisk at regjeringen ikke lover nye midler til Nammo som produserer avansert ammunisjon, rakettmotorer og skulderavfyrte våpen.

Siden krigens start har bestillingene strømmet inn til ammunisjonsfabrikken Nammo på Raufoss. Ordrebøkene er smekkfulle og ventelistene lange. De kan øke produksjonen, men de trenger kapital. Etter tiår med fred, har de fleste vestlige land prioritert styrking av forsvar, beredskap og kampkraft. Erkjennelsen som nå er kommet over oss alle, fører til en samlet økning i etterspørsel på deler og ammunisjon. Nammo har brukt 2 milliarder av egen kapital for å øke produksjonskapasiteten, men det er langt fra nok.

Ammunisjonslagrene tømmes over hele Europa. Det er ingen god situasjon, og det vil svekke NATOs operative evne. Det er skremmende at regjeringen ikke ser ut til å forstå alvoret i situasjonen og ikke lytter til Nammos ønske om hjelp til å øke produksjonen.

Å styrke Forsvaret er et langsiktig arbeid, men Høyre prioriterer tiltak som gir økt forsvarsevne også på kort sikt. Høyre øker aktiviteten i Forsvaret, fyller opp Forsvarets ammunisjonslagre og øker produksjonen av ammunisjon i Norge. At Norge, som en av få produsenter av ammunisjon i Europa, øker produksjonen av ammunisjon, er avgjørende både for vårt eget forsvar og våre allierte i NATO. Det er også avgjørende for å gjøre det mulig å donere mer ammunisjon til ukrainske myndigheter. Høyre har vært en pådriver for økt norsk støtte til Ukraina.

Det Nammo, Norge og Europa trenger nå er at regjeringen innser alvoret og sørger for kapital eller garantier slik at Nammo kan øke sin produksjon tilstrekkelig. Det er helt nødvendig for å sikre vår framtid. Regjeringen må lytte til hva industrien trenger og rydde unna flaskehalser slik at produksjonen i Norge kan maksimeres, og det haster!

Verden har endret seg og det må vi ta på alvor. For oss som nasjon har NATO og EU aldri vært viktigere enn nå. Men Norge som våpenproduserende land har heller aldri vært viktigere for NATO. Nå må regjeringen vise evne og vilje til å handle.