(Siste)

Komfyrbrann er den vanligste brannårsaken i norske hjem, og nesten halvparten av alle dødsbranner henger sammen med alkohol.

– Vær forsiktig og følg med når du skal arrangere årets siste fest, sier brannekspert Øystein Øren i Frende Forsikring.

I 2017 rykket brann- og redningsvesenet ut til mer enn 3.300 boligbranner. Nesten halvparten av disse startet på komfyren. Det melder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Det er glemsomhet og ikke teknisk feil som er årsaken til de fleste brannene på komfyren.

– Tørrkoking, tørrsteking og overoppheting av olje og frityr er typiske brannårsaker i desember, sier Øren.

Det brenner i nesten 50 prosent flere boliger denne måneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året.

En rapport fra Norsk brannvernforening viser at nesten halvparten (48 prosent) av dem som har omkommet i brann i Norge var påvirket av alkohol selv, eller at de døde i en brann forårsaket av noen som hadde drukket.

– Dette er skremmende tall, og folk må tenke seg mer om før de går i gang bak grytene. Ikke drikk før du lager nyttårsmaten, og dropp for all del å lage varm nattmat hjemme etter at du har fått i deg alkohol, sier Øystein Øren.

10 råd for en trygg nyttårsfeiring:

  • Hold deg i nærheten av komfyren når du tilbereder nyttårsmåltidet.
  • Ha et lokk tilgjengelig til å kvele flammen hvis en brann oppstår på komfyren.
  • Sjekk at du har slukkeutstyr lett tilgjengelig, og at du vet hvordan det skal brukes.
  • Dropp alkoholen til maten er ferdig.
  • Sjekk at alle røykvarslerne i huset fungerer som de skal.
  • Vær forsiktig hvis du skal sende opp fyrverkeri. Husk vernebriller.
  • Alkohol, mange mennesker og levende lys går dårlig sammen. Husk det hvis du skal ha fest.
  • Hvis du fyrer i ovnen, tenn på fra toppen, bruk tørr ved og unngå aviser eller papp i opptenningen.
  • Husk å blåse ut alle levende lys når du legger deg.
  • Husk å slå av alle julelys når du legger deg.

(ANB)