(Siste)

Forsikringsbransjen vil at du skal skifte batteri på røykvarslerdagen 1. desember. Men en ny undersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring, viser at mange gir blaffen i brannsikkerheten denne dagen.

– Folk i Oslo og Akershus er dårligst til å sjekke røykvarsleren. Her svarer 20 prosent at de ikke kan huske sist, ikke vet, eller aldri sjekker røykvarsleren, sier brannekspert Øystein Øren i Frende.

Trøndere og nordlendinger er flinkest i klassen. 66 prosent av de spurte svarer at de sjekker en eller flere ganger i året. 26 prosent svarer at de sjekker hvis røykvarsleren piper.

På landsbasis er det fire av ti som dropper sjekken på røykvarslerens dag.

Desember var måneden med flest branner i fjor, hele 313. Hittil i år har 28 mennesker omkommet i brann, mot 26 i 2017, viser tall fra Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap.

Øren håper alle som har noen de bryr seg om, sender en melding eller en snap med beskjed om å sjekke røykvarsleren 1. desember.

– Røykvarsleren bør testes en gang i måneden, og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Batteriet bør skiftes en gang i året, gjerne 1. desember som er røykvarslerdagen, sier Janicke Larsen som er avdelingsleder for brannforebyggende avdeling i Bergen brannvesen.

– Røykvarsleren kan redde livet ditt, understreker hun.

– Hvis det begynner å brenne, er tidlig varsling om brannen det viktigste for å komme seg ut og i sikkerhet. Virker ikke røykvarsleren er det ikke sikkert at du våkner eller rekker å vekke andre, sier Øystein Øren.

Undersøkelsen viser at om du har familie eller bor sammen med andre, er sannsynligheten større for at du er opptatt av brannsikkerhet. Her sjekker syv av ti en eller flere ganger i året.

– Det bekymrer oss at det er flest unge som bor alene som gir inntrykk av at de ikke bryr seg, sier Øren.

En av fem studenter og lærlinger husker ikke om de har sjekket røykvarsleren, eller sier at de aldri har gjort det.

For å sikre deg og dine bør varsleren testes med røyk.

– Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer, sier Øystein Øren.

Hvis du bare trykker på knappen, tester du kun at det er strøm i batteriet, ikke om røykvarsleren faktisk slår ut om det brenner.

– En røykvarsler som er eldre enn ti år bør skiftes ut, er den klare anbefalingen fra Janicke Larsen i Bergen brannvesen. (ANB)