(Siste)

Det er spesielt i moderne miljøer med åpne løsninger, store, gardinløse vinduer, slette vegger og harde, teppeløse gulv at lydbildet blir plagsomt.

I det daglige går det greit, men når 10-15 folk skal hygge seg rundt et festbord, blir det mye lyd. Da kan det være godt å ha noen lyddempende knep i bakhånda.

– Her må det inn tekstiler, sier Annette Bolme fra Intag. Hun forteller at et bråkete lydbilde skyldes mangel på tekstiler og taktile flater. Lyden fra samtaler, latter, bestikk, sko og stolbein løper som bølger rett ut i rommet.

Når de møter harde flater, slynges de tilbake og vi opplever at det gjaller i veggene. Støter lyden derimot på noe mykt, vil den fanges og dempes.

– Jo flere tekstiler, dess mer dempes klangen i rommet, sier hun til ifi.no.

Av raske og enkle lyddempende tiltak foreslår hun gardiner, puter og pledd.

– Har du mulighet til å henge opp gardiner, vil det være effektivt. Puter og pledd plassert i nærheten vil også dempe lyd, sier hun. 

Sats på tiltak i sittehøyde. Det har størst effekt på støy fra spisebordet. 

Og bordet bør dekkes med duk og underduk. 

– Det blir mye støy fra bestikk, glass og tallerkener på nakne, harde bordplater. Dekk med duk og gjerne også underduk. I tillegg til å dempe lyden, ser det fint ut med flere lag tekstiler, sier Bolme. Hun foreslår også stoffservietter når du først er i gang. 

Teppe på gulvet er også et effektivt og enkelt tiltak, mener Per Ottar Knutson i Danfloor. 

– Ikke noe er i nærheten av teppe til å dempe lyd. Tepper skaper følelsen av lunhet og varme, og lydbildet blir fort mye hyggeligere, sier han.

For bedre lydklima rundt spisebordet foreslår han å legge et stort teppe under bordet, helst så stort at stolene står godt inn på teppet.

Da unngår du klakking av sko og stolbein. Her anbefaler Knutson å gå for et sterkt og tettvevet teppe som tåler rens og flekkfjerning.

– Det vil alltid bli litt søl og matrester, så det gjelder å velge riktig kvalitet, sier han. 

Gro Welle-Watne fra Tapethuset foreslår også et frittliggende teppe som en dempende øy midt på gulvet. 

– Gjerne tykt, mykt og stort. Jo større det er, jo mer demping får du. Et annet triks er å fylle på med grønne planter, de demper mye lyd, tipser hun. 

Welle-Watne slår også et slag for å fylle bokhyllen med bøker. Og har du stoler i stål, plast eller tre, så heng et pledd eller saueskinn over stolryggen. 

Saken fortsetter under bildet.

– Alle materialer som ikke er harde er med å få lyden ned, sier hun. 

Alle de tre ekspertene er enige om at støydemping handler om å skape velvære. 

– Det hjelper lite med et ryddig hjem, hvis det skurrer i ørene, sier de. 

De peker på at opplevd velvære er viktig. Der vi skal sitte over tid må det være en «feel-good»-stemning. 

Mye støy stresser kroppen, den har det ikke bra og du slapper ikke av. Her kan vi lære av restaurantbransjen, mener Annette Bolme. 

– Der brukes materialer meget bevisst i innredningen, ikke bare for estetikken, men for at vi skal komme i riktig stemning. De stedene som vil ha gjestene fort ut etter at de har spist, innredes med harde materialer og høyt støynivå. Der gjestene skal hygge seg i timevis, nyte maten, samtalen og selskapet, er det et dempet, behagelig lydbilde, sier Bolme.

Hun mener oppskriften er rikelig med tekstiler, stoppede møbler, puter, gardiner, taktile vegger og teppe på gulvet. (ANB)