(Siste)

Ifølge eksperter begynner folk flest i feil ende, og derfor blir prosessen med å finne riktige farger når vi skal pusse opp unødvendig vanskelig. 

Feilen er at vi går rett på fargene, uten å tenke gjennom hva vi vil at fargene skal gjøre i rommet, hevdes det.

– Når du skal skifte farge på veggene, bør du starte med å finne ut hvilken stemning du vil ha i rommet. Vil du ha det lyst eller mørkt, varm eller kald farge? Skal den være ren eller støvet? Det bør du finne ut først, sier Karoline Hind Skjæret hos Flügger i Oslo. 

Hun opplever daglig kunder som står i butikken med fargekart og en haug med fargeprøver, og som sliter med å bestemme seg. Men etter at de har snakket litt sammen om stemning og sett på helheten i rommet, løsner prosessen. 

Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox er enig. Når stemningen er definert, kan du starte å se etter farger. 

– Spør deg først hvilke farger du trives best med. Farger har en påvirkning på oss, og det er viktig å tenke på funksjonen til rommet når du skal velge farger. Ønsker du beroligende stemning, er blått og blågrønt fine farger. Ønsker du mer energi, er fargene som går mot gult, gulgrønt og den rødlige delen av fargesirkelen mer treffende, sier Bull-Gustavsen til ifi.no

Ekspertene er tydelige på at nøkkelen til et vellykket resultat ligger i å satse på egen smak framfor å velge det som er trendy. 

For å finne hva du selv trives best med er et stemningskart et anbefalt hjelpemiddel. 

– Den største feilen de fleste gjør er å gå slavisk etter trendfarger og hjemmene til bloggere, sier Cathrine Storesund hos Fargerike Raglamyr i Haugesund. 

– Start med deg selv, finn ut av egne ønsker og behov, og vær stolt av deg selv, oppfordrer hun. 

Saken fortsetter under bildet.

Hvis det kun er veggfargen som skal endres, er det viktig å ta hensyn til eksisterende gulv og møbler. Ikke la deg lure av at sofaen er grå og gulvet er lyst tre. 

– Bruk store fargeprøver og sammenlign fargen mot møbler og andre ting i rommet. På den måten får du sett om du virkelig liker fargen, og om den stemmer med undertonen i det man allerede har, sier Karoline Hind Skjæret.

Et praktisk tips til slutt: Ta med en pute fra sofaen til fargehandleren når du skal vurdere fargene. Da kommer du raskere fram til farger som vil fungere i din stue, tipser ekspertene. (ANB)