OSLO (Nettavisen): Etter at norsk økonomi har klart seg godt gjennom 2023, er nå Finanstilsynet ute med en advarende finger.

– Gjeldsbelastningen i norske husholdninger er den høyeste blant OECD-landene, og mange låntakere har høy samlet gjeld. Husholdningens rentebelastning har økt betydelig. Med høy gjeld er mange husholdninger utsatt ved ytterligere renteoppgang, inntektsbortfall eller fall i boligprisene, sier finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud i en pressemelding.

Til Nettavisen sier han at nordmenn nå må tenke seg om:

De forventer en avdemping i økonomien og økt arbeidsledighet, samtidig som rentenivået trolig vil holde seg på et høyere nivå i fremtiden enn vi har vært vant til.

De beskriver at norske husholdninger har høy gjeld i forhold til inntekt. Lavere kredittvekst og økt nominell inntektsvekst har bidratt til en viss nedgang i gjeldsbelastningen det siste året.

Frykter betydelig nedgang i boligprisene

Den høye gjelden er i stor grad sikret i boligmarkedet, som Finanstilsynet frykter kan få en kraftig knekk.

- Boligprisene har økt mye over lang tid. Selv om veksten har flatet ut, er prisene på et høyt nivå målt i forhold til husholdningenes disponible inntekter. Erfaringer fra Norge og andre land viser at rask boligprisvekst kan bli avløst av perioder med kraftig prisnedgang som forsterker og forlenger et tilbakeslag i økonomien, skriver Finanstilsynet.

- Faren for et slikt forløp er større dersom rentene må holdes oppe lenger enn antatt eller økes ytterligere. Lavere boligpriser reduserer bankenes pantesikkerheter, advarer de.

Det er for tiden svært stor usikkerhet om renten fremover. Noen tror dagens rente skal holdes i et helt år, andre tror at den skal synke raskere.

Advarer om krise

Denne typen utvikling kan føre til krise i finanssystemet.

– Erfaringer fra Norge og andre land viser at kriser i det finansielle systemet kan komme brått og spre seg hurtig mellom aktører, både nasjonalt og internasjonalt. Et internasjonalt tilbakeslag vil kunne føre til uro i finansmarkedene og øke risikoen for finansiell ustabilitet, også i Norge. Norske banker og forsikringsforetak kan da bli hardt rammet, sier finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud.

Næringseiendom er også en utfordring

Finanstilsynet er også bekymret for et betydelig verdifall på næringseiendom, som kan føre til betydelige problemer i tiden fremover.

- Økt rentenivå har ført til verdifall på næringseiendommer og redusert inntjening i næringseiendomsselskaper. Mange av foretakene har høy gjeld, og en betydelig del av gjelden forfaller og må refinansieres de kommende årene. Andelen gjeld i næringseiendomsselskaper med svak rentebetjeningsevne har økt markant. Dersom rentenivået holder seg oppe, kan andelen risikoutsatt gjeld øke ytterligere og medføre økt kredittrisiko i bankene.