(Oppland Arbeiderblad)

Innlandet fylkeskommune gjennomfører inntil to runder med kantklipp i løpet av sommeren. Den første runden starter i perioden fra 20. mai til 23. juni, og skal være ferdig senest fem uker etter oppstart. Den andre runden gjøres i perioden 1. august til 15. september.

Veikanter klippes en eller to ganger i året

Noen vegkanter langs fylkesveiene i Innlandet blir klippet en gang i løpet av sommerhalvåret, mens andre veikanter blir klippet to ganger.

– Det er hva slags vegetasjon som er i veikantene som avgjør om det blir en eller to klipp i året. Generelt gjelder at veikanter med høy vegetasjon, som blir over 50 centimeter, blir klippet to ganger i løpet av sommeren. Veikanter med lavere vegetasjon blir kun klippet en gang sent i sesongen, mellom 1. august og 15. september, forklarer Janicke Haug, biolog og fagkoordinator for ytre miljø i Innlandet fylkeskommune, i en pressemelding.

Veikanter med lav vegetasjon finner en gjerne i skogsområder, tørrbakker og i fjellområder, mens høy vegetasjon ofte finnes langs åkerkanter og andre mer frodige plasser.

Viktig for trafikksikkerheten

Det er særlig to grunner til at Innlandet fylkeskommune klipper vegetasjon langs veiene.

– For det første gjennomføres kantklipp for at trafikantene skal kunne ha god sikt. Dette er viktig for trafikksikkerheten. For det andre er kantslått nødvendig for å holde kraftigvoksende vegetasjon, kratt og fremmede arter nede. Disse utkonkurrerer engplantene. Dersom veikantene ikke blir klippet vil de gro igjen i løpet av kort tid mange plasser, forklarer Janicke Haug.

Klipping av veikanter tidlig i mai/juni er ikke bra for insekter, men kantklipp på denne tiden er viktig for å ivareta trafikksikkerheten og for å redusere spredning av fremmede arter og ugras.

– Oppmerksomheten rundt biologisk mangfold, insekter og engplanter har heldigvis økt de siste årene. Vi kartlegger artsrike veikanter og fremmede arter på vår eiendom og gjør tilpassede tiltak som understøtter ivaretakelsen av biologisk mangfold. Når vi må slå vegkanter midt i den flotteste blomstringstida, finner insektene andre arealer å søke mat fra. Mange av engplantene langs fylkesveier kommer i blomst igjen senere på sommeren slik at insektene sitt matfat blir forlenget, sier Haug.

Samfunnsøkonomisk og praktisk perspektiv

Haug sier videre at inndelingen i lavt- og høytvoksende vegetasjon er en grov inndeling, og at tidlig og sen kantklipp også er en grov metode.

– Klipping av veikanter må, sammen med det biologiske, sees i et samfunnsøkonomisk og praktisk perspektiv. Det blir for krevende å ha mange ulike klippetidspunkter gjennom sommeren og mange vegstrekninger som skal klippes ulikt, selv om det hadde vært det optimale for de ulike planteartene i veggrøftene, forklarer Janicke Haug avslutningsvis.

Det er vurdert når alle veikantene langs fylkesveger i Innlandet skal klippes. Disse vurderingene finner du på vegkart.no (søk på Artsrik vegkant og fremmede arter).