(Siste)

(Nettavisen)Vinmonopolet starter det nye året med å sette ned prisen på 6.041 forskjellige varer, men det er ikke snakk om januarsalg. Det er norske alkoholimportører som justerer prisene sine.

Prisendringene er alt fra ører til flere hundrelapper. Det største utslaget får en maltwhisky som faller over 600 kroner i pris.

– Det er ikke vi som bestemmer dette. Vinmonopolet har en fast avanse. Sammenlignet med annen varehandel er denne svært lav, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til Nettavisen.

– Utslaget av at vi har fast avanse er at dyr vin blir veldig billig i Norge. Vi har et avansetak, fortsetter han.

Polet har maksimalt lov til å ta 110 kroner i avanse, eller fortjeneste om du vil. Det er grunnen til at folk går mann av huse når polet slipper dyre viner. Edle dråper som ville kostet langt mer i utlandet.

– Det er forklaringen på hvorfor utlendinger og vininteresserte reiser til Norge. Det er også mange svensker som reiser til Norge for å kjøpe dyr vin fordi Systembolaget tar veldig mye mer penger for å selge denne dyre vinen, sier Jens Nordahl.

Tre ganger i året, januar, mai og september, gjennomfører polet prisendringer i sitt utvalg på 21.190 produkter.

– Vår oppgave er å fasilitere et marked så lenge produktene følger norsk lov, sier Nordahl. Men dessverre går de fleste produktene opp i pris. 7.234 produkter får prisøkning.

Årsaker til prisjusteringen er for eksempel økning hos produsent, importør, fraktkostnader og valutakurs.

Vinekspert Christer Berens mener listen over viner som er satt ned i pris er en «julerydding».

– Men det er to viner som jeg gjerne hadde hatt i min kjeller. Ch. Pichon-Longueville Comtesse de Lalande 2012 og Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett 2016, sier han.

Berens er selv vinimportør, men ingen av hans produkter får en prisendring. (ANB)