Nyboligmarkedet fortsetter å stupe – og for Oslo er tallene rekordlave.

De ferske tallene viser at det i Oslo ble solgt 202 nye boliger i tredje kvartal i år. Det er 40 prosent levere enn i samme periode i fjor.

– Vi har ikke målt så svake tall for tredje kvartal siden 1999, sier administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening Lars Jacob Hiim.

Igangsettingen av nye boliger har aldri vært svakere enn i september, ifølge tallene fra foreningen. Statistikken deres baserer seg på innrapporterte tall fra foreningens medlemmer. Nedgangen for september var på hele 62 prosent. Det er enda svakere enn tallene som ble lagt fram i august, da var nedgangen på 36 prosent.

Oslo er nederst på lista med kun ti igangsatte boliger, ifølge statistikken til foreningen. Oslo kommune påpeker at dette kun gjelder boliger igangsatt av foreningens medlemmer. Det reelle tallet for igangsatte boliger i perioden er 82, ifølge Oslo kommune.

– Man bygger færre nye boliger i Oslo enn man gjør i Finnmark. Og det er dessverre ikke fordi man bygger mye i Finnmark, sier han videre.

Frykter rekyl

– Det blir vanskeligere å få tak i boliger framover, og det vil gi kraftige prisøkninger, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Gjeving til Nettavisen.

– Dette presser prisene og så får vi en kraftig rekyl, advarer han.

Gjeving mener vi kan komme til å se en kraftigere boligprisvekst neste år enn tidligere ventet. Men den store smellen kommer trolig først i 2025, mener han

– Rekylen, den sterke effekten vil tidligst komme årsskiftet 24/25, da får du effekten fullt ut.

Alvorlig situasjon

Hiim i Boligprodusentenes Forening mener situasjonen er alvorlig.

– Det er en dramatisk utvikling vi ser det er en sterk nedgang, sier han.

Det er geografiske forskjeller.

– Vi er spesielt bekymret for Oslo og Akershus. På årsbasis mangler 5000 boenheter for å nå beregnet boligbehov, sier Hiim.

Oversikten fra boligprodusentene viser at nedgangen på 40 prosent det siste året når det gjelder igangsettinger i Oslo.

– Det er særlig i sentrale strøk det bygges for lite boliger, sa Hiim.

– Titusener kan miste jobben

Gjeving i Eiendomsmeglerforbundet tror de svake igangsettingstallene vil få dramatiske konsekvenser også for arbeidsledigheten.

– Vi kan få en mye høyere ledighet. Og dette er Norges største fastlandsindustri. Det kan være snakk om flere titusener sommister jobben.

Han mener både regjeringen og Norges Bank har bommet stygt i sine anslag.

– Vi opplever at regjeringen er fullstendig passiv til den krisen som nå er under utvikling i boligmarkedet.

Han etterlyser positive signaler fra regjeringen og mener de snarest må kalle bransjen inn til et møte for å få innspill til hva som kan gjøres.

Svake salgstall

Også når de gjelder salg av nye boliger er det svake tall.

De ferske tallene viste at salget av nye boliger i september 2023 er 38 prosent svakere enn salget i september 2022.

Det er også svakere enn tallene som ble presentert i august, da var nedgangen 19 prosent.

Det er særlig salget av leiligheter som detter. Her er nedgangen på hele 41 prosent siste tre måneder. For eneboliger er det på stedet hvil, mens det er en nedgang på 17 prosent for småhus.