(Oppland Arbeiderblad)

(Nettavisen): Paul Håvard Østby var lenge standup komiker i Oslo, og en del av Stand-Up Norge. Nå er han blant annet en del av «Urbane Totninger,» en av de største sommershow-suksessene noensinne i Norge.

– Det er mange flinke folk, og vi har nok truffet en nerve.

Østby startet sommershowet sammen med Gustav Nilsen (blant annet stemmen til Olaf i «Frost») i 2007. Komikerkarrieren var altså lenge i Oslo, men etter at både Gustav Nilsen og Paul Håvard Østby kom tilbake til hjembygda startet sommershow-eventyret.

– Kombinasjonen av at vi var litt kjent fra før av i Oslo, og at vi bruker veldig mye tid på øving for å få alt til å sitte så godt som mulig tror jeg er litt av hemmeligheten for at vi fikk en så god start.

Yngst av sju søsken

Komiker har Paul vært i over 20 år, en karriere som egentlig ikke var utgangspunktet. Av utdannelse er han dataingeniør og lærer.

– Jeg var yngst av sju søsken, og gjennom det er det jo litt typisk at man prøver å stikke seg fram ved å være morsom.

Sammen med Ken Andre Ottesen, kjent som Badesken, skal han lage et ukentlig TV-show for Nettavisen og Amedia: Badesken-TV.

– Vi kaller det Norge Rundt uten kjendiser, og morsomt.

Selveste Badesken har reist rundt i hele Norge for å finne små og litt større saker i lokalavisene. I tillegg vil Paul og Ken hver uke finne nye saker.

– Det er jo i lokalavisene man finner de gode nyhetene. De nære tingene som du faktisk kan kjenne deg igjen i. Ofte er det en del lettere å glede seg over en lokal nyhetssak enn en riksnyhet. Du blir kjent med helt vanlige folk på en annen måte. Både artigere, og mye koseligere

En serie som en ferietur

Nærheten vil altså komme ukentlig. Østby sammenligner det med ferieturer:

– Det er litt slik at du er på ferietur så kan du reise noen plasser. Når du er hjemme igjen så har du kun bilder av natur og noen bygninger. Andre ganger har du bilder av folk du har møtt og hvert sammen med. Det er ingen tvil om hvilke bilder, og hvilken ferie du liker best.

Det er dette Ken og Paul skal ta med seg inn i Badesken-TV:

– Hvis du leser riksaviser ser du kanskje bare det store bildet. Vi skal se detaljer, nærhet og det litt underfundige.

Lokalt gull finnes over hele Norge

Selv leser Paul sine egne lokalaviser, Oppland Arbeiderblad og Totenbladet. I tillegg leser han, som så mange andre, mange lokalaviser gjennom det Ken poster på Instagram og i andre kanaler.

– Det betyr jo at jeg kjenner den viktigste grunnen til at jeg er med på dette. Lokalt gull finnes over hele Norge.

Du kan se et klipp fra BadesKen-TV under:

Ingen kjendiser

En ting som gjør dette TV-konseptet helt unikt sett opp mot nesten alt annet som blir laget i Norge er at det er kjendisfritt.

– Jeg tror jo den trenden med at kjendiser skal være med på alt er litt feil. Vi er ganske lei av å måtte gjette på hvilken kjendis som faktisk er med i kjendis-program. For mange av oss er det jo ikke kjendiser i det hele tatt. Slike ting er unisont. Det er jo ikke veldig morsomt å måtte google hvem folk er i noe som skal være kjendisshow. Da er det bedre å kjenne seg igjen i en lokal sak fordi det også kunne skjedd der du er. Slike ting er ofte mye mer allment enn en tilfeldig kjendis som har gjort noe et sted en gang.

To totninger til hele Norge

To totninger skal lage et TV-show, som ikke går på TV, for hele Norge. Hvordan skal det gå til?

– Vi som er født litt utenfor asfalten har ofte litt mer selvironi, og kan se morsomhetene i ting uten å bli så fornærmet som man oftere kan bli inne i byene. I tillegg elsker jo folk i byene å føle at de er nær bygda så det blir litt vinn-vinn.

1974-modellen Paul Håvard Østby er fra Eina, og var redaktør i russeavisen på Raufoss i 1992. Året etter var Ken redaktør i russeavisen på samme sted. Nå skal de to samarbeide om noe mer seriøst enn det russeaviser normalt er, nemlig å dra fram de lokale sakene som folk bryr seg om til hele Norge.

Den 7. september har Badesken-TV premiere hos OA-TV og Amedias lokalaviser. TV-showet vil være gratis tilgjengelig for alle.