RIKSREVISJONEN, OSLO (Nettavisen): I 2018 snøt Stortinget på skatten i nesten seks måneder. Da de fant ut av feilen, begynte å de å betale riktig skatt, men fortalte ikke Skatteetaten om pengene de skyldte.

Det kommer fram i et intervju Nettavisen har gjort med riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Nettavisen møter Schjøtt-Pedersen i en sofa i 8. etasje av Riksrevisorens lokaler i Oslo sentrum.

Noen timer tidligere presenterte han skandalerapporten der de rettet sterk kritikk mot Stortingets administrasjon for hvordan de har forvaltet de økonomiske ordningene for representanter.

Har fortsatt ikke gjort opp for seg

I 2017 vedtok Stortinget å innføre skatt på diettpenger fra og med 1. januar 2018. Men Riksrevisjonen skriver i sin rapport at Stortinget først begynte å betale skatten et halvt år senere.

Slik slapp de å skatte av et halvt år med pendlerdiett til den nette verdi av 700.000 kroner.

– Det tok noe tid før Stortinget la om sine systemer, og det har resultert i at man har innberettet for lavt. Senere rettet man opp og gikk over til en riktig registrering, sier riksrevisoren i intervjuet med Nettavisen.

Nettavisen stilte følgende spørsmål til Riksrevisoren:

  • Informerte Stortinget Skatteetaten om skatten de ikke hadde betalt?
  • Har de tilbakebetalt det de skylder?

Svarene er oppsiktsvekkende:

– De hadde ikke rettet det da vi snakket med dem sist, forteller han. Og dette skal ha skjedd for få uker siden.

Etter hva Nettavisen forstår, har ikke Stortinget hatt noen plan om å gjøre opp for seg. Da Riksrevisjonen først konfronterte Stortinget med sine funn, var ikke administrasjonen klar over feilen, bekrefter riksrevisoren til Nettavisen:

– De visste ikke om det før vi sa fra om det, forteller han.

– Men på et eller annet tidspunkt har de gått fra å ikke betale, til å betale, så noen har visst om det?

Noen har visst om det, mener Riksrevisoren. Men forteller samtidig at han har sett papirer på at Stortinget ikke har betalt det de skylder.

Les også

Stortinget på sjølstyr

– Da skylder de fortsatt disse pengene i dag?

– Jeg tør ikke å si hva som har skjedd de siste ukene, svarer Schjøtt-Pedersen.

Riksrevisoren er klar på at Stortinget må betale skatten sin, som alle andre:

– De må jo betale dem. Jeg legger til grunn at Stortinget alltid skal ha korrekte skatteoppgjør, avslutter Schjøtt-Pedersen.

Etter intervjuet har Nettavisen tatt kontakt med Stortingets administrasjon. De bekrefter at de ennå ikke har gjort opp for seg.

Stortinget risikerer straff

Nettavisen har snakket med skatteekspert Eivind Furuseth. Han har doktorgrad i skatterett og jobber til daglig på Handelshøyskolen BI i Oslo. Han har regnet ut hvor mye Stortinget skylder:

Dersom vi legger til grunn at en stortingsrepresentant betaler cirka 40 prosent i skatt, vil beløpet Stortinget skylder Skatteetaten bli 280.000 kroner.

– Hvor alvorlig er dette?

– Jeg synes det er alvorlig. Isolert sett kan man kanskje si at beløpet i seg selv ikke er så høyt. Men for at vi som borgere skal ha tillit til Stortinget og andre offentlige organer, er det viktig at de følger reglene. Slike saker er med på å svekke tilliten til Stortinget. Å ikke rette opp i en ganske åpenbar feil når de blir klar over den, er etter min mening alvorlig, konkluderer skatteeksperten.

– Hvor troverdig anser du det at Stortinget ikke visste om feilen, gitt at de endret praktiseringen allerede i juni 2018?

– Det synes jeg er merkelig. Når de har lagt om praksis, fra å ikke trekke skatt til å trekke skatt, må de jo ha skjønt at det de har gjort tidligere har vært feil. Det må være en grunn til at de endrer praksis, og det er vel høyst sannsynlig at grunnen til at de endrer praksis var at de ble klar over at det skulle betales skatt på deler av kostgodtgjørelse, mener Furuseth.

– Hva slags plikt har Stortinget som arbeidsgiver når det oppdages at lovverket ikke er fulgt?

– Stortinget er ansvarlig for at det trekkes og innbetales riktig skatt på vegne av sine ansatte, slår Furuseth fast.

Han viser til skattebetalingslovens paragraf §18-1. Brudd på denne loven kan straffes med bot eller fengsel inntil to år.

Denne loven kan Stortinget ha brutt

Skattebetalingsloven § 18-1: Straff ved unnlatt gjennomføring av forskuddstrekk og skattetrekk

(1) Den som er pliktig til å foreta forskuddstrekk eller skattetrekk etter kapittel 5, og som unnlater å foreta eller sørge for at det blir foretatt beregning og trekk, herunder separering etter § 5-12, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år. Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes grovt uaktsom overtredelse av første punktum.

(2) Straff kommer ikke til anvendelse på handling som nevnt i første ledd hvis de beløp som er eller skulle vært trukket, likevel blir innbetalt til rett tid.

– Jeg tror jo ikke at stortingspresidenten vil bli sendt i fengsel, men at de kan bli ilagt bot er vel ikke helt usannsynlig, avslutter han.

Skal se på saken «umiddelbart»

Til Nettavisen sier stortingsdirektøren at de aktør å gjøre opp for seg.

– Dette er noe som er avdekket i Riksrevisjonens rapport som ble lagt fram i dag. Vi vil umiddelbart se på hvordan vi skal håndtere dette når vi nå går i gang med oppfølgingen av rapporten, svarer direktør Kyrre Grimstad.

Nettavisen har også spurt når Stortinget gjorde Skatteetaten bevisst på det skylder. Dette har de ikke svart på.