Hexagon Ragasco har fått merket de økte energiprisene kraftig. I 2020 hadde strømutgifter på fire millioner kroner, i 2022 var de samme kostnadene oppe i 24 millioner kroner.

– Prisutviklingen har vært helt utenkelig. Denne krisen har gitt en kilowatt et nytt bilde. Vi er en av mange som har lært mye om forbruk, sier daglig leder Skjalg Stavheim.

De har gjort en rekke tiltak. Ventilasjonsombygging, endring av produksjonsprosesser, senket vannforbruk, bygget fjernvarme og andre forbedringer.

– Når byggingsmassen var en tredjedel av det vi har i dag, 4000 kvadratmeter, brukte vi 12 millioner kilowattimer strøm årlig. Nå har vi bygget 8000 nye uten å øke forbruket, sier Stavheim og fortsetter:

– Vi har også truget oss ned fra 12 til 11 millioner kilowattimer, samtidig har vi produsert som bare det.

– Stang inn

De har også valgt å gå over på forvaltningsavtale på strømmen.

– Vi har latt proffene overta. Det er et selskap som heter Kinect, og de manøvrer nå de kilowattene vi bruker, sier Stavheim.

Og tross utfordringene de økte utgiftene har bydd på så har selskapet klart seg godt.

– Vi landet blant annet en ordre i Nord-Afrika som gjorde at fjoråret ble bra. Det var stang inn i fjerde kvartal, sier Stavheim.

I tillegg landet de ordrer på en del øyer i Karibia, samt også en ordre i midt-østen.

– Vi landet 15 nye kunder i fjerde kvartal. Det sammen med effektiviseringen og dyktige ansatte gjorde at året endte godt, sier Stavheim.

– Kjøre i gang

I samarbeid med parkens eiendomsselskap er de nå godt i gang med planleggingen av et nytt prosjekt som skal hjelpe selskapet ytterligere med kostnadene.

– Vi har et godt samarbeid med Raufoss Industripark, vi har drøfte og diskutert om vi på taket til våre nye lagerbygg skal kjøre i gang med solcellepanel, sier Stavheim.

I første omgang er det snakk å dekke det ene taket. Det betyr 3800 kvadratmeter med solcellepanel.

– Om vi skal fylle begge tak vil det bli Norges nest største solcellepanelanlegg, sier Stavheim.

Investering

Før støtte gjennom regjeringens ordningen er det snakk om en investering på 4,5 millioner kroner for å bygge ut halvparten av de 8000 kvadratmeterne.

– Og så sikter vi mot å bygge andre halvpart om to år, gitt at effekten og erfaringene vi høster fra første halvdel er gode, sier Stavheim.

Effekten anlegget er ventet å gi er 750.000 kilowattimer når hele taket er ferdig utbygd.

– Vi ser for oss tre til seks års nedbetalingstid, samtidig som vi gjør noe for miljøet, sier Stavheim.

Anlegget skal legges før sommerferien om alt går etter planen.