(Oppland Arbeiderblad)

– Vi kommer trolig til å sende ut gult farevarsel om fare for regn som fryser på bakken, sa vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe til OA søndag.

Mandag er gult farevarsel et faktum.

– Det er fare for is, på grunn av regn som fryser på bakken eller underkjølt regn. Regnet kan fryse til is på bakken, samt på kjøretøy og andre gjenstander. Det vil være lokale forskjeller, opplyser Meteorologisk Institutt mandag.

Varselet gjelder fra klokken 16.00 mandag og det kommende døgnet.

– Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold. Transporttjenester kan bli påvirket, advarer meterologene.

Starter som snø

Walløe varsler om at det kommer inn varmluft i de høyere luftlagene, kanskje så høyt som i 1000 meters høyde over havet, mens det ned mot bakken vil temperaturen holde seg på minussiden.

– Nedbøren som kommer inn vil starte som snø, men kan komme til å gå over til regn som vil fryse på bakken. Faren er størst mandag kveld og natt til tirsdag. I denne perioden vil det komme noen millimeter med nedbør, sier Walløe.

Vanskelige kjøreforhold

Det er derimot en usikkerhet i hvor langt nord på Innlandet vi kan få slike forhold.

– Trolig vil det kunne strekke seg opp til Mjøsa. Skal man kjøre bil lenger sørover eller i retning Gardermoen og Oslo må man forvente at det kan bli vanskelige kjøreforhold, sier Walløe.

Vegtrafikksentralen advarer om at det kan bli glatte og utfordrende kjøreforhold på Østlandet.

– Vær oppmerksom og avpass farten etter forholdene, skriver de på Twitter.

Dårlig vær søndag fører også til flere stengte fjelloverganger. Søndag morgen varslet Vegtrafikksentralen at fylkesvei 51 Valdresflye var stengt på grunn av dårlig sikt. Også riksvei 13 og riksvei 7 over Hardangervidda er stengt.

La bilen stå

Lørdag var det store problemer i trafikken flere steder i landet. I Oslo var det blant annet flere vogntog som ble stående fast på E6, mens andre steder i landet meldte politiet om en rekke utforkjøringer.

– Jeg er ikke akkurat overrasket. Dette er noe vi ser vært eneste år, sier fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen til NTB.

Til dem som holder til i områder med særlig vanskelige kjøreforhold har Johansen et klart råd.

– For det første bør man faktisk vurdere om det er nødvendig å dra ut med bilen. All unødvendig kjøring bør unngås, sier Johansen.

Anbefaler lav fart

Johansen påpeker at jo flere kjøretøy det er på veiene, jo større er risikoen for at uhellet er ute.

Det neste rådet går på hvor viktig det er å avpasse farten etter forholdene.

– Det betyr ikke at man skal holde seg til fartsgrensen. Veldig ofte er det nødvendig å holde en mye lavere fart. Da har man kontroll, sier Johansen.

Mange mangler erfaring

Johansen sier at det er veldig mange urutinerte trafikanter som ikke kjenner forholdene godt nok.

– Er man usikker bør man teste ut forholdene når man er alene. Er det glatt nok glir man uansett, sier fagsjefen.

Til slutt ber fagsjefen de kjørende om å holde god avstand til andre trafikanter.

– Det å skaffe seg et handlingsrom er smart hvis uhellet først skulle være ute. I tillegg må man for all del unngå blindsona, sier han.

Garanterer hvit jul

Mot slutten av uka og inn mot helg og julaften vil det bli atskillig kaldere igjen og veden vil igjen få bein å gå på.

– Mildværet som kommer inn i starten av uka vil ikke komme til å fjerne snøen. Tror vi kan garantere en hvit jul og en julaften som vil by på pent vær og et tosifret antall kuldegrader. Når vi kommer til å oppsummere desember vil vi se at middeltemperaturen er godt under normalen for måneden. Det har vært en kald desember, sier Walløe.