Den siste helgen har politiet mottatt mange meldinger fra bekymrede innringere som observerer at folk beveger seg på Mjøsa. Politiet og NVE går nå felles ut og ønsker å advare folk mot usikker is.

– Senest fredag gikk en person gjennom isen ved Helgøya og omkom. Nå er det vinterferie i Innlandet og politiet er bekymret for store bevegelser på spesielt Mjøsisen, opplyser politiet i en pressemelding.

Utrygge forhold

Isvarsler Ånund Sigurd Kvambekk i NVE bekrefter at det er utrygge forhold på Mjøsa nå:

– Det er nå en økende vårisdannelse i lavereliggende strøk på snøfrie vann. Da kan selv 30 centimeter is være for lite. Isen kan etter en kald natt være fin å gå på, men den mister bæreevne ut på formiddagen, sier han.

NVE understreker også at vårisens dårlige bæreevne gjør at iskanten brister når man prøver å komme seg opp av vannet, så ispigger vil ikke være et godt verktøy lenger, man må holde avstand og ha med kasteline.

– Jeg oppfordrer alle til å følge med på isvarslingen til NVE hvis de skal bevege seg på islagte vann. Husk at også bæreevnen til isen vil kunne endre seg i løpet av dagen, sier Kvambekk.

Gode råd

Politiet baserer seg på de faglige rådene fra NVE og håper å unngå nye redningsaksjoner der liv kan gå tapt sier Terje Krogstad, driftsenhetsleder i Innlandet politidistrikt.

Isvarsling NVE finner man her: varsom.no/isvarsling/isvarsler/ostlandet og iskart.no

Her er noen gode råd før du beveger deg ut på isen:

  • Sjekk alltid isen før du beveger deg ut på isen.
  • Minst 10 centimeter hard is. Ikke regn med is du lett borer eller hugger gjennom.
  • Gå flere sammen og hold litt avstand.
  • Ha med sikkerhetsutstyr, kasteline er viktig ved våris-dannelse.