(Oppland Arbeiderblad)

Østre Toten kommune ba fredag innbyggerne være på vakt og ikke oppgi personlig informasjon på nett, e-post eller telefon.

Engelsktalende personer skal ha benyttet seg av et av telefonnumrene til kommunen.

De beskriver svindelforsøket som «vishing», som er en kort form av «voice phishing», der de oftest vil lure folk for penger.

Fredag ettermiddag melder Østre Toten kommune overfor OA at det aktuelle nummeret skal være sperret.

– Denne konkrete saken er ute av verden, skriver innovasjon-, digitalisering- og IKT-leder Hans Petter Olsby Hoff i en epost til Oppland Arbeiderblad.

Svakhet i telenettet

På sin Facebook-side skriver kommunen at de ikke har noen måte de kan håndtere dette på. Svakheten i telenettet har eksistert over lengre tid, skriver de videre.

Svindlerne er oftest på utkikk etter personlige opplysninger som vil gjøre det enklere for dem å få tilgang til pengene.

Ber om BankID

Du kan bli bedt om å verifisere deg med BankID.

27. august sa svindelekspert i Telenor, Thorbjørn Busch, at tiden er kort til bankkontoen blir tømt, dersom du oppgir BankID.

9. januar 2021 ble Østre Toten kommune rammet av et dataangrep på sine systemer, noe som er det mest alvorlige dataangrepet som noensinne hadde rammet kommunesektoren i Norge. 9000 dokumenter ble lekket ut på det mørke nettet den gangen, og summen det kostet kommunens innbyggere over 40 millioner kroner.

Østre Toten kommune understreker overfor OA at Vishing-telefonene ikke har noen sammenheng med hackerangrepet i fjor.

For en tid tilbake skrev OA om dataangrep mot vann- og avløp etter at et vannverk i Oldsmar i delstaten Florida i USA og infrastrukturen for vann- og avløpsnettet i Drammen, ble utsatt for angrep.

– Alle kommuner vet at nye angrep kommer til å skje. Forskjellen er at vi nå er bevisste på det, og jobber kontinuerlig innenfor fagfelt på sikkerhet for å være bedre i stand til å avverge framtidige angrep og begrense skadevirkningene, sa kommunedirektør i Østre Toten Ole Magnus Stensrud til Oppland Arbeiderblad den gangen.