(Oppland Arbeiderblad)

(Nationen) – Jordbærene har en helt spesiell plass i norske hjerter. Vi forbinder dem med sommer, sol og gode minner – og det er noe alle gleder seg til, sier Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført i mai 2025 av Respons analyse på vegne av OFG viser at forventningene til de norske bærene er høye på tvers av både aldersgrupper og landsdeler. 95 prosent sier de gleder seg til å spise norske jordbær.

Ifølge Landbruksdirektoratet er de første jordbærene på vei ut i butikkene.

– Plukking av norske jordbær fra tunnel er så vidt i gang, skrev de i sin ukesrapport forrige uke.

Blomstrer på Toten

OA har vært i kontakt med Kristin Hagen som driver Jordbærhagen på Bøverbru. Der er det fortsatt en stund før jordbærene er klar for plukking.

– Ja, det er lit tidlig. De har så vidt begynt å blomstre, sier hun.

Hun håper på godt vær de neste ukene, slik at de kan friste med ferske jordbær i sommer.

– Om vi er heldig med været vil jeg tro de første bærene kommer i begynnelsen av juli, sier Hagen.

Jordbærene hos Hagen vokser på friland, ikke i tunnel.

Kaldere vær bra for bærene

Norske jordbær vokser saktere på grunn av det kjølige klimaet. Lange, lyse sommerdager kombinert med kjølige netter gir bærene tid til å utvikle en intens og naturlig sødme.

– Produsentene er fornøyde med at det blir litt kjøligere temperaturer framover, slik at jordbærene får god tid til å modne, skriver direktoratet.

Eksperten hos OFG anbefaler å la jordbærene hvile i romtemperatur før du spiser dem.

– Vent cirka 15 minutter fra du tar bærene ut til du spiser dem. Da kommer aromaen bedre fram – og de smaker merkbart bedre enn iskalde bær rett fra kjøleskapet, tipser Sagen.

Hver av oss spiser i snitt cirka 4 kilo jordbær i året.

Solgte i april

Jordbærbonde Geir Joa på Sola i Rogaland har allerede solgt jordbær siden april.

– Vi hadde 25 prosent mer sollys i februar og mars og det førte til at hele prosessen ble framskyndet med en uke, sa han til Nationen i april.

Tidligere har jordbærsesongen i Norge var fra juni til september, men de siste årene er den blitt lenger. I 2023 varslet Bama at sesongen ville vare til ut i oktober, og forklarte at det var jordbærsorten Favori som gjorde at sesongen både kunne starte tidligere og vare lenger ut på høsten.