(Siste)

– I all hovedsak får vi på plass tariffavtalene og har et godt partssamarbeid, men det er aktører som dessverre lever i den tro at det bare er å ture fram og skalte og valte med arbeidstakere som man vil. Der bør ikke skje i 2018, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kynisk nedleggelse

Det ferskeste eksempelet Gabrielsen sikter til er fiskebedriften Norse Production. I fjor høst streiket de ansatte ved fiskeforedlingsanlegget på Sotra utenfor Bergen med krav om tariffavtale. Etter 34 dager vendte de tilbake til arbeidet etter å ha vunnet fram. Så slo bedriften seg konkurs.

I det nye selskapet som ble opprettet etter konkursen er ingen av de fagorganiserte blitt tilbud jobb. Det får LO-lederen til å reagere. Han karakteriserer framdriften som klassisk fagforeningsknusing.

– Det gjør meg både oppgitt og forbannet å se en bedrift kynisk bli lagt ned for å kvitte seg med tariffavtalen og organiserte arbeidstakere, sier Gabrielsen.

Vansker med avtaler

Hovedbildet er at man får tegnet tariffavtaler, men det er fortsatt vanskelig i enkelte bransjer, ifølge LO-sjefen. Han sier at en konflikt bør være unødvendig for å få spikret en slik avtale.

– Selv i 2018 er det dessverre noen som oppfører seg slik, men i de fleste tilfellene går det imidlertid greit, og hovedbildet er et godt partsforhold, påpeker LO-lederen.

For å utvikle en bedrift til det beste for både arbeidsgiver og arbeidstakere, minner han om at det også er et minimum av kjøreregler som gjelder i det norske samfunnet.

Dessverre er det aktører som lever i den tro at det bare er å ture fram og skalte og valte med arbeidstakere som de vil.

Hans-Christian Gabrielsen, LO-leder

– For bedriftene som driver innenfor fiskeforedling er lønnsbestemmelsene allmenngjort gjennom lov. Det vi nå ser i Norse Production er at man kynisk sørger for at de organiserte ikke får jobbe videre etter at partene har klart å få på plass en tariffavtale. Det er bare trist, mener Gabrielsen.

Bruker hele nettverket

I kjølvannet av konflikten i fiskebedriften Norse håper LO-lederen at bransjen er seg sitt ansvar bevisst og at skjebnen til de organiserte arbeidstakerne ikke får gå ubemerket hen.

– Under konflikten fikk de streikende arbeiderne massiv støtte fra forbund og fagforeninger over hele verden. Vi vil nå bruke hele vårt nettverk for å orientere forbund om hva Norse har foretatt seg, sier Jan-Egil Pedersen i LO-forbundet NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund) til ANB.

– Hensikten er å få folk til å tenke seg om før de kjøper produkter fra denne bedriften. Det samme gjelder oppdretterne som selger fisken. Jeg har vært forbundsleder i 12 år og opplevd mange episoder i ulike bransjer, men ikke i denne kategorien, påpeker NNN-lederen.

– Tariffbestemmelser blir unngått. Det samme gjelder betalingen de ansatte har krav på. Her har det foregått en systematisk forskjellsbehandling mellom de organiserte og uorganiserte i bedriften, hevder Pedersen.

Saken fortsetter under bildet.

Unngå misbruk

På spørsmål om hva som kan gjøres for å forhindre lignende tilfeller med fagforeningsknusing i framtiden, sier Gabrielsen på generelt grunnlag, og ikke med Norse-konflikten som utgangspunkt, at det hele tiden er viktig å følge med på konkurslovgivningen.

– Det er viktig at lovgivningen hele tiden er tilpasset og ikke blir gjenstand for misbruk. Man skal ikke kunne kvitte seg med forpliktelser på denne måten og sende regningen til skattebetalerne, sier han.

– De fleste bransjer og arbeidsgivere opptrer ikke slik, men det er viktig å reagere på grove eksempler. Vi skal heie på den seriøse delen. De skal ha gode rammevilkår, men næringen kan ikke sitte stille og se på at det benyttes slike virkemidler for å svekke seriøsiteten, sier Gabrielsen.

Daglig leder i det nå konkursrammede Norse production, Tom Lerberg, har ikke vært tilgjengelig for kommentar. (ANB)