(Oppland Arbeiderblad)

Prisen ble delt ut som en overraskelse under live-sending på NrkP1+ Holm onsdag 23. november. Æresprisen er på 100.000 kroner, et håndkolorert trykk av Håkon Bleken og blomster.

Prisen blir tildelt en sangtekstforfatter som over tid har skapt tekster av høy kvalitet.

Styret i Tekstforfatterfondet består av Knut Lystad, Silje Halstensen, Shaun Bartlett og Jon Niklas Rønning.

Humor og alvor

Juryen har dette å si om bakgrunnen for tildelingen av prisen til Eldar Vågan: «Vinneren av Tekstforfatterfondets ærespris 2022 har uttrykt seg med humor, alvor, med varme og i tråd med livets råeste kanter gjennom flere tiår. Han har vist gjennom hele karrieren hvor fortellerskapet skal stå. Eldar fyller sin rolle som observatør og formidler med en karakteristisk finurlighet som gjør at vi kommer tilbake til låtene gang på gang. Det være seg låter om hverdagens utfordringer og minste trivialiteter, til livets største spørsmål og følelser».

– Stor stas

Men det stopper ikke her. Juryen skriver nemlig videre: «Med sin kortfattede vittighet kan vi lese mye i titler som «Je kæn itte kjøre scooter», «15 mål med solskinn», og «11 år uten kvinnfolk».

Han har komponert sanger, skrevet tekst til musikk for radio, TV, scene og revy. Aller mest er han selvfølgelig kjent som en hjørnesten i Vazelina Bilopphøggers».

Les også Terningkast 6

Lørdag kommer tårene - se setlista her

–Tekstforfatterfondets Ærespris er som navnet sier, en bransjepris for tekstforfattere, og det gjør meg spesielt stolt og mållaus, sier Vågan til OA.

– Men væla er jo slik, at ælt vi ser og hører ta underholdning på radio, TV hell å’ det er, så er det en tanke og et manus som er skrivi!

Andre som har tatt imot Tekstforfatterfondets ærespris, er blant andre kapasiteter som Erik Bye, Lillebjørn Nilsen, Ole Paus og Anne Grete Preus.