(Siste)

Har du noen gang lagt merke til det flakkende, skinnende lyset fra naboens vinduer når de ser på TV?

For innbruddstyver er TV-lyset et signal om at det faktisk er noen hjemme. Dermed drar de ofte videre til et annet hus.

Nå kan du forsøke å lure potensielle innbruddstyver med et nytt avskrekkende tyveriutstyr: FakeTV eller fjernsynssimulatur. Så er spørsmålet om tyvene lar seg lure...

Datakontroll

FakeTV simulerer lyskilden til et TV som får det til å se ut som duen er hjemme og ser på TV.

Et innebygdt datakontrollsystem med såkalt LED-belysning produserer nemlig lys av varierende intensitet og farge som lyser opp et rom akkurat som et fjernsyn gjør.

Lyseffektene ved ekte fjernsynsprogrammering – sceneendringer, kameraplaff, toninger, flikkinger, forsterkninger og bevegelser på skjermen – alt er simulert av FakeTV.

«En skam»

FakeTV ble skapt av forfatteren og oppfinneren Blaine Readler:

– Kona mi og jeg var ute på kvelden. Jeg bestemte for å la TV-en stå på slik at det så ut som noen fremdeles var hjemme, forteller Readler.

– Jeg tenkte at det var en skam å sløse all den elektrisiteten når innbruddstyvene ikke en gang kunne se bildet, men kun refleksjonen på veggen. Den kvelden tenkte jeg om og om igjen på dette. Det må finnes en billig måte å simulere et fjernsyn som blir sett fra utsiden.

I Sverige

Readler inngikk partnerskap med Hydreon Corporation for å gjøre ideen hans til en virkelighet. Etter en del prøving og feiling, ble resultatet et appart med lyssignalser som forsøkspersonene var ikke i stand til å skille fra den ekte varen.

I motsetning til lys fra en lampe med tidsinnstilling så endres lyset fra FakeTV hele tiden. Det gir inntrykk av at det er noen til stede.

FakeTV finnes foreløpig ikke her i landet, men har kommet til Sverige. (ANB)