I første halvår i år fikk Forbrukerrådet 3.141 henvendelser som gjaldt kjøp av bolig.
Av dem gjaldt 878 klager kjøp av helt ny bolig. Det er en tredobling siden 2010.
1.358 av dem som henvendte seg til Forbrukerrådet, hadde kjøpt brukt bolig. Dermed er antall klager på bruktboliger nesten fire ganger så høyt nå som for to år siden.
- Les også: Heller rapport enn takst
– Bolig er den største investering vi gjør i livet. En slik investering bør ha et bedre forbrukervern enn det vi har i dag, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.
Hun etterlyser en obligatorisk tilstandsrapport og et servicehefte for alle boliger:
– Det er ekstra kjedelig å oppdage at man har kjøpt en bolig med skjulte feil og mangler. Og mange erfarer at dagens boligsalgsrapporter er mangelfulle.
- Les også: Strengere for meglerne
Forbrukerrådets direktør påpeker at dagens system også er svært urettferdig fordi en bolig der tilstanden ikke er kjent, får samme pristakst som en bolig i god stand.
Sju av ti nye boliger selges med feil og mangler. Halvparten av feilene på nye boliger oppdages først etter seks år.
- Les også: Takstmannen utfordres
Tall fra forsikringsselskaper som selger eierskifteforsikringer, viser også at det oppstår tvister mellom selger og kjøper ved nesten hvert fjerde bruktboligsalg.
– Disse sakene er en stor belastning både for boligkjøperen og rettssystemet, fastslår Randi Flesland.
Hun viser til at Forbrukerrådet derfor i flere år jobbet for at boligtilstandsrapporter, som beskriver hva slags tilstand boligen du kjøper er i, skal være standard dokumentasjon ved alle bolighandler. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene