(Siste)

– Med dagens mange byggefeil og konkurser, er det åpenbart at boligkjøperne trenger et vern; en garanti fra utbyggerne.

Det fastslår fagdirektør for bolig i forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen.

– Boligprodusentene hopper bukk over dårlig disiplin og kvalitet i egen bransje når de nå mener at reglene er for strenge, sier han.

Dersom du kjøper en bolig før den er ferdig, skal byggefirmaet ha stilt garanti.

Nå varsler Boligprodusentenes Forening at garantikravene tyner produsentene, og at det kan føre til byggestopp.

De frykter til og med at flere firmaer kan jukse med å stille slik garanti. I DN lørdag 27. oktober sier direktøren i Boligprodusentenes forening, Per Jæger, at han er «livredd» for at flere boligkjøpere ikke får den lovbestemte garantien og for at «entreprenører driver med juks og fanteri».

– Alarmklokkene ringer hos oss etter en slik advarsel fra en hel bransje. Dette må vi ta på alvor. Dersom entreprenøren har jukset og bygger uten garanti, står du som forbruker svært utsatt til: Firmaet kan gå konkurs og det kan oppstå problemer med både ferdigstillelse og med byggekvaliteten, skriver Bartholdsen i sin blogg på Forbrukerrådets hekmmesider.

– I verste fall får forbrukeren hele regningen selv. Vi ser av og til svært tragiske eksempler på nettopp det. Dette vil gjøre det svært risikabelt for boligkjøpere. Derfor må vi nå advare dem mot å skrive kontrakt og betale en krone, før de har fått bekreftet at garantien er i orden.

Bustadoppføringslova fastslår at firmaer som selger boliger til kunden fra tegnebrettet, skal stille garanti.

Denne garantien skal redde boligkjøpere ut av knipa, dersom entreprenøren går konkurs mens byggingen pågår eller mens reklamasjonstiden på fem år gjelder. Garantien skal gjelde i byggeperioden og fem år etter.

Dessverre viser noen byggefeil seg først seg etter at det er gått lang tid, og da kan ofte feilen ha laget nye skader, for eksempel råte.

Garantisummene ble øket noe i 2011 etter påtrykk fra Forbrukerrådet, som har gjort erfaringer med at summene var for små ved alvorlige byggefeil og at tiden garantien gjelder var for kort.

Dessverre viser erfaringene også at kostnadene for utbedringer ved store eller systematiske feil, som gjelder for eksempel flere leiligheter, blir så store at byggefirmaet kan gå over ende.

Da står forbrukeren igjen med regningen og problemene og kanskje store forsinkelser på toppen.

Forbrukerrådet mener derfor dagens garantisats er for lav:

Dersom du kjøper en bolig til to millioner, og det viser seg at badet har alvorlige feil og at byggefirmaet er gått konkurs, så er du gjennom garantien sikret bare inntil 100.000. Det holder neppe til et nytt bad.

Dersom boligen du har kjøpt koster seks millioner, har du garanti for inntil 300.000, som nok kan holde til et nytt bad.

Det betyr paradoksalt nok at velstående forbrukere har bedre trygghet enn «fattige», og tryggheten er større der tomteprisene er høyest. (ANB)