Hagen har forskjellig betydning for forskjellige mennesker.
Noen elsker den og kunne brukt all sin tid der, og noen også alle sine penger på planter, frø, jord, gjødsel osv. De kan ikke få nok, kan virke fanatiske og klarer ikke reise fra hagen om sommeren.
Den andre ytterligheten er de som bare klipper gresset og i tillegg synes det er et kjedelig, varmt og støyende gjøremål. Deres bruk av hagen er i hengekøya og ved grillen.
Midt i mellom
Så har vi alle som er midt i mellom, som noen ganger synes det er plagsomt og noen ganger synes det er utrolig artig. Mye av dette handler om å finne størrelsen og innholdet på den grønne sektoren i livet.
Trives du ikke i hagen din, men synes det er alt for mye arbeid, er kanskje hagen for stor. Da bør du få deg en mindre hage eller flytte i leilighet. Er balkongen din overlesset av krukker og ampler, bør du kanskje se deg om etter en større grønn flekk.
Trenger du råd om arbeidet i hagen? Spør våre hageeksperter!
Drømmene
I mange nordmenn ligger det en gartner dypt inne, en lengsel til å stikke fingrene i egen jord.
Hagen, kolonihagen eller balkongen bør være et sted man trekker seg tilbake til og lar drømmene komme.
De kreative løsningene dukker like gjerne opp i hengekøya som med ugrashakka i hånden.
Om du har balkong uten en eneste plante, men liker å lese hageblader ikledd stråhatt og blomstrete gummistøvler, er det helt greit. «Å gå i flyt» kan du gjøre uansett.
Oppslukt av hagen
«Å gå i flyt» er det samme som vi tidligere kalte «å glemme klokka». Vi blir rett og slett så oppslukt av det vi gjør, at vi glemmer tid og sted.
Det er forsket på fenomenet, og tilstanden er ofte knyttet til å mestre utfordringer. Når du kjenner at du mestrer noe, uten at arbeidet blir for rutinepreget eller for kjedelig, kan du få denne opplevelsen.
En slik «flytfølelse» opplever mange i hagen. Her er vi fullstendig fristilt fra resten av verden, vi kan være oss selv, vi kan gå kledd som vi vil, vi behøver ikke spørre noen om lov til å gjøre forandringer – og alt er helt gratis.
Sjelefred
En indianerhøvding som for første gang tok fly, satte seg på en benk på flyplassen etter landing. Kroppen hans hadde reist mange tusen kilometer på kort tid, men han hevdet at sjelen hans ikke hadde kommet fram ennå. Den måtte han vente på.
Et slikt sted å vente, behandle og frigjøre sjelen, er hagen. Et sted å tenke på de store og små spørsmålene og finne løsninger.
Eller som politikeren og skribenten Cicero konstaterte allerede i det gamle Rom: «Hvis du har en hage og et bibliotek, har du alt du trenger...». (ANB)
Les mer om: artikkelemnene