Nordmenn flest er nemlig elendige til å dokumentere hva de har av verdier i boligen.
Og har du ikke skikkelig dokumentasjon, klarer du ikke å bevise hva tingene dine egentlig er verdt. Det kan gi trøbbel når noe skades eller blir borte.
Det er svært utbredt at skadelidte mangler bilder, kvitteringer eller annen dokumentasjon som trengs for å få et tap erstattet, viser en undersøkelse som er utført blant skadetakstmenn i Norges Takseringsforbund (NTF).
- Les også: Bedre brannvarsling redder liv
– 83 prosent av takstmennene opplever at denne situasjonen inntrer ofte eller svært ofte, så her har nok mange en jobb å gjøre, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF.
12 prosent er forholdsvis sjelden involvert i saker der dokumentasjon mangler. Bare fem prosent oppgir at dette nesten aldri forekommer.
– Det virker som om mange tror alt er i orden bare de har tegnet forsikring for en passelig sum, men hvis tap eller skade skal erstattes vil en kvittering eller annen dokumentasjon som regel være relevant. Det gjelder også etter at eventuell garantitid er utløpet, sier Huser.
- Les også: Mer enn tyver truer...
Antikviteter, familieklenodier og andre gjenstander av stor betydning for eieren anbefaler takstbransjen at man fotograferer.
I NTF-undersøkelsen svarer 76 prosent av takstmennene at det er vanlig eller svært vanlig å ha for høye forventninger til takstverdien for slike ting.
– Denne typen gjenstander er det lurt å ta bilder av, slik at i hvert fall utgangspunktet for en verdifastsettelse blir best mulig, sier Dan Christiansen, spesialist på taksering av innbo og løsøre og i Norges Takseringsforbund.
Når gjenstander er ødelagt eller tapt, vil forsikringsselskapet i mange tilfeller kontakte en takstmann for å sikre et profesjonelt grunnlag for erstatningen.
– Skjønnet som må legges til grunn kan være komplisert, og tilgangen på relevant informasjon er tilsvarende viktig, sier Christiansen.
- Les også: Rekordår for naturskade
I undersøkelsen svarer også 28 prosent av takstmennene at den alminnelige ansvarsfølelsen for å ta vare på verdier og forebygge skader, etter deres mening har blitt mindre de senere årene.
Bare i ytterst få tilfeller viser det seg imidlertid at den skadelidte er underforsikret eller mangler dekning.
54 prosent av takstmennene oppgir at dette nesten aldri forekommer. 39 prosent svarer at det forekommer forholdsvis sjelden. Bare 7 prosent opplever at denne situasjonen ofte eller svært ofte er aktuell. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene