(Siste)

– Du bør vaske badet oftere enn du tror. Her samler det seg mye bakterier, og vond lukt, tette rør og skitne overflater kan gjøre toalettbesøket til en lite hyggelig affære, sier Inger Løvaas hos Krefting.

Mindre jobb

Løvaas er opptatt av at du ikke venter til rørene er tette og du så vidt ser ditt eget speilbildet i speilet.

– Vask jevnlig. Da blir det mindre jobb, og badet holder seg rent og pent, sier hun.

I tillegg til å gjøre rent hyppig, er det viktig å legge til rette for at rengjøringen blir enklest mulig.

– Overflatene har mye å si for hvor lett badet er å rengjøre, og dermed også hvor rent det er til enhver tid. Tenk deg et bad der både toalett, vask og andre overflater har mange kriker og kroker. Da vil skitt samle seg raskere, og det vil være vanskeligere å komme til for å vaske godt, forklarer Wenche Sydhagen hos Geberit overfor ifi.no.

Rene råd

Her er noen rene råd til deg som vil holde badet friskt og fint:

1. Velg riktige fliser. Jo større fliser og mindre fuger, desto enklere rengjøring. Fugene er skittsamlere, så velg større fliser og tynnere fuger i en mørkere farge for at rengjøringen skal bli så lett som mulig.

2. Jag vekk lukten. Skjemmende lukt etter toalettbesøk er helt naturlig, men det betyr ikke at det er ønskelig. Et toalett med luktavsug vil trekke luften inn i et filter og rense den, slik at du unngår vond lukt.

3. Tørk opp vannet. Ved å tørke opp vannet som ligger på gulvet etter at du har dusjet, kan du holde mugg og sopp borte. Særlig på gamle bad kan vannet danne grobunn for soppvekst.

4. Unngå mugne fuger. Beskytt flisfugene mot vanninntrenging og sopp- og muggangrep med fugeimpregnering. Det finnes også muggbestandige fugemasser.

5. Gi fugene ny farge. Ved misfarging av flisfugene kan du bruke en fugepenn til å gi ny farge. Til silikonfuger kan det brukes en silikonfornyer.

6. Bruk rett middel. Til den daglige rengjøringen av overflatene på badet kommer du langt med en god mikrofiberklut og rengjøringssprayer egnet for flaten som skal vaskes.

7. Hold rørene åpne. Ikke vent til rørene tetter seg helt med å sette i gang tiltak. Ved å gi rørene på badet en jevnlig rens med et egnet middel, forebygger du tette rør og vond lukt.

8. Vask toalettet. En skitten toalettskål er lite innbydende. Bruk en WC-rens jevnlig, som finnes både som tabletter og i flytende form. Det bidrar også til bedre lukt.

9. Tenk slette overflater. Hele, slette overflater er enklest å rengjøre. Velg for eksempel et vegghengt toalett. Da kommer du bedre til på gulvet, og du slipper kriker og kroker der støv og skitt samler seg. Porselen i god kvalitet sørger også for at skitt og smuss ikke fester seg så lett. (ANB)