(Siste)

Gartner Guro Myrvold Holter gir råd om hvor du bør begynne.

– Her er det vår, sier en kunde som er inne i ett av drivhusene og bruker god tid på å nyte synet av stiklinger og vårfornemmelser i sterke fager.

Lurer du på noen om hagearbeid? Våre eksperter svarer deg her.

Ute - inne

Stiklingene må oppbevares innendørs en stund til, men påskeliljer, perleblomster, stemor, julerose, vårlyng og ranunklene klarer seg fint ute, selv med minusgrader om natten.

I hyllene står poser med frø, løker og knoller på rekke og rad. Rekkene med frøpakker viser at agurk er mer enn slangeagurk og sylteagurk.

Valgmulighetene er mange. Sortene med blant annet salater, tomater og bønner er noe for enhver smak, og flere enn på lenge velger å dyrke egenprodusert mat i krukker og kar.

Tiden inne

– Nå er tiden inne for å sette ned vårløker og å så i vinduskarmen. Stadig flere setter pris på å kunne spise noe de har dyrket selv, sier Guro Myrvold Holter, andre generasjons gartner i Bogrønt Myrvold Planteskole og Hagesenter.

Det er ikke bare utvalget av frø som har endret seg. For 20 år siden var hardføre planter som brudespirea, hurdalsrose, potentilla og krypbuskfuru nærmest obligatorisk.

– Nå vil nesten ingen ha disse plantene lenger, og det er fordi det er blitt så mange sorter å velge mellom, sier gartneren. Guro tror sterkere farger vil dominere i år.

– Hagen følger interiørtrendene, og der ser man mye sterke farger. Duse farger har dominert hageblomster en stund, og de er fortsatt populære. For mange er bestemorshagen med peoner, gladioler, georginer og syrin selve drømmen. Lavendel har vært i vinden i forbindelse med chabby chic-stilen, sier Guro.

Endring i klima

I tillegg til utvalg har klimaet endret seg.

Hardførhetssoner endrer seg over hele landet, slik at mer eksotiske sorter stadig flytter grener.

Dessuten er ikke folk legner så redde for å måtte ta i et ekstra tak i hagen:

– For cirka ti år siden valgte mange å fjerne bærbusker og frukttrær fordi de ble forbundet med mye arbeid. Nå ser vi en oppblomstrende interesse for å ha frukt og bær i hagen igjen, sier Guro. (ANB)