(Siste)

Dette er ekspertenes tips til hva du bør tenke på når du skal velge gulv til kjøkkenet.

På kjøkkenet lager vi mat. Her samles familien til måltider, og her oppholder vi oss mye.

– Kjøkkenet har for mange blitt familiens sted å samles i huset. Vi bruker ikke lenger kjøkkenet bare som arbeidsrom, men i større grad også som oppholdsrom, og vi bruker mye tid her, sier Lene Lillejord, marketing manager hos Gerflor.

Når kjøkkenet blir et allrom som brukes av hele familien til mange ulike aktiviteter, betyr det samtidig at kravet til rommet blir høyere. Det gjelder også for den største og mest utsatte flaten, nemlig gulvet.

– Det er viktig at gulvet på kjøkkenet er tilpasset familiens bruk. Og oppholder du deg på kjøkkenet mye, er noe av det viktigste å tenke på at gulvet skal være komfortabelt. Til forskjell fra andre rom i hjemmet står vi ofte i timevis av gangen på kjøkkenet, mens vi kokkelerer og gjør i stand måltid etter måltid. Da må vi ha et gulv som er godt for kroppen, sier Lillejord til ifi.no.

I tillegg til å være komfortabelt, bør kjøkkengulvet tåle utfordringene hverdagen bringer med seg.

– Her skyves stoler fram og tilbake over gulvet. Vi søler vann og mat og mister tallerkener og kopper. Her leker barna mens mor og far lager mat, og da må gulvet tåle både lek, søl og glass som knuser uten at det får verken fuktsvelling eller slagskader. I tillegg er arbeidsplassen på kjøkkenet ofte veldig konsentrert rundt kjøkkenbenken, oppvasksonen og komfyren, noe som betyr at det blir ganske statisk slitasje på akkurat disse områdene, forklarer Leif Johansen, teknisk ansvarlig hos Pergo.

Han mener at du bør lete etter et gulv som er slitesterkt, ripefast, vannavvisende og fuktbestandig.

– Det er jo de egenskapene som er avgjørende for at gulvet skal fungere over lang tid. Og et godt tips når du skal velge gulv, er å se nøye på garantiordningene for den enkelte gulvløsningen, slik at du er sikker på at du får et gulv som kan leve lenge, råder han.

Enkel rengjøring er også et viktig punkt å tenke på.

– Der hvor vi lager mat, vil vi jo ofte ha det ekstra rent. Men så er det jo også her vi kanskje søler og griser mest, og da er det veldig viktig at gulvet er lett å holde rent i hverdagen, påpeker Lene Lillejord. (ANB)