Mer enn åtte av ti nordmenn har TV i stua. Nesten halvparten har innredet stua si etter den.
Likevel ergrer svært mange seg over fjernsynets interiørdominans, viser en ny IKEA-undersøkelse. Én av fem nordmenn mener at fjernsynet er med på å ødelegge den stemningen som resten av stuas interiør skaper.
– En stue skal være mer enn bare en TV-stue, og det er ingen grunn til å la TV-en bli premissgiver for resten av interiøret, sier kommunikasjonsrådgiver Cathrine Boije hos IKEA.
Kvinner mest misfornøyd
Det er kvinnene som er misfornøyde over TV-dominansen i hjemmet. Hver tredje kvinne lar seg irritere over at TV-en får ta styringen over interiøret. Til sammenligning mener kun hver femte mann det samme.
Nordmenns forkjærlighet for store hjemmekinoanlegg og ekstrautstyr som høytalere, blu-ray-spillere og bokser for HDTV, er også i ferd med å skape kaos i TV-kroken hos mange.
– Hjemmekinoanlegg og høyttalere er store irritasjonsmomenter for de interiørbevisste, og det er kanskje ikke så overraskende at det er spesielt kvinnene som utrykker størst misnøye, sier Boije og viser til at hver fjerde kvinne irriterer seg over ekstrautstyret til TV-en. Til sammenligning irriterer kun to av ti menn seg over det samme.
TV på soverommet
Mens undersøkelsen viser at stuen er det viktigste TV-rommet for nordmenn, kommer soverommet på en klar andreplass. Nær en av tre har valgt å plassere et fjernsyn på soverommet.
Psykolog og sexspaltist Kristin Spitznogle tror de som velger å plassere et fjernsyn foran senga på soverommet, fort kan få seg en liten nedtur – i alle fall hvis de er på jakt etter sengehygge av den gode, gamle sorten.
– Med TV på soverommet er jeg redd for at det blir mer action på skjermen enn i senga, dessverre. På soverommet anbefaler jeg helst at man står for underholdningen selv, og lar fjernsynet bli igjen i stua, sier Kristin Spitznogle. Hun viser til den norske sosialantropologen og ingeniøren Tanja Winther som forsket på hva som skjedde med hverdagen til menneskene i Uroa på Zanzibar da det lille samfunnet fikk lagt inn strøm.
– Elektrisiteten førte til mye godt. Problemet var bare at de hadde langt mindre sex enn tidligere, sier Spitznogle. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene