(Siste)

[Mobilen.no] Hvor mange grader er det ute, hva går på TV i kveld, husket jeg å slå av lyset i uteboden? Dette er bare noen av de uendelig mange spørsmålene du kan gripe til telefonen for å få svar på. Med mobilen for hånden og smarte styringsløsninger kan du kontrollere alt som går på strøm – og det er ikke så rent lite.


Starter med underholdning

For mange starter det med musikk. Å spille musikk fra telefonen ut i stua krever minimalt med tilleggsutstyr, i alle fall om du har et stereoanlegg fra før, eller hvis du har en såkalt høyttalerdokk. En høyttalerdokk minner om den gamle ghettoblasteren, men kasettspilleren er byttet ut med et spor der du kan plassere din iPhone.

Det finnes dokker til andre telefoner også. Men Samsung, Sony Ericsson, Nokia, HTC og LG har ikke klart å bli enige hverken med seg selv eller hverandre om en felles standard for tilkobling til slike dokker. Dermed har Apple fått dette markedet nesten for seg selv. Det finnes også høyttalere med innebygget bluetooth-mottaker, eller du kan bruke Apples AirPlay-løsning. Begge løsningene lar deg spille trådløst fra mobilen til høyttalerne.

Mange hjemmekino- og stereoanlegg har innebygget iPhone-dokk, som også kan brukes med iPod.



En alternativ løsning som blir mer utbredt er trådløs overføring av lyd fra mobilen til eksisterende annlegg. Har du ikke et moderne anlegg som støtter trådløs overføring, så kan du kjøpe en liten mottakersom du kobler til anleggets AUX-inngang.

Mer avanserte brukere kan også styre musikkanlegget trådløst fra mobiltelefonen. En populær løsning er å kjøpe musikkanlegg fra Sonos, for så å styre musikken gjennom denne med mobilen. Fordelen med dette systemet er at du ikke trenger å ha musikken lagret på mobilen din. Anlegget kan spille musikk fra streamingtjenester som Spotify og Wimp, i tillegg til nettradio og filer du deler i hjemmenettverket. Alt kan styres fra mobiltelefonen din, forutsatt at du har Android eller iOS (iPhone) som operativsystem, og at mobilen din og lydanlegget er koblet til samme trådløse nettverk.



En annen fordel med dette systemet er at det kan bygges ut og kobles samme trådløst. Med mobilen som kontroll kan du velge hva som skal spilles hvor, om flere komponenter skal grupperes, eller om to komponenter skal kjøre henholdsvis høyre og venstre lydkanal så du får et kraftig stereoanlegg.

Dette er også en løsning som gir svært god lyd, og som på grunn av den innebygde trådløse overføringen er enkel å plassere.
En rimeligere løsning er å koble en Logitech Squeeze-box til et eksisterende stereoanlegg. Også dette kan styres med mobilen og spille musikk fra flere kilder.



Neste skritt på veien er å få TV-en til å spille sammen med mobiltelefonen. Nyere TV-er har gjerne støtte for trådløs tilkobling av mobiltelefoner for overføring av lyd eller bilde (DLNA). Samsung var dessuten tidlig ute med å gå motsatt vei, nemlig ved å la deg hente TV-bildet på mobiltelefonen. Dette virker bare med noen utvalgte TV-er og noen få av Samsungs egne smartmobiler, men det viser hvilken retning markedet beveger seg i. Nå trenger du ikke lenger å sette TV på pause eller vente til det kommer reklame om du må gjøre et ærend midt i sendingen. Et trykk på mobilskjermen, og du tar lyd og bilde med deg.

Foreløpig virker det innenfor din egen trådløse sone. Med telefonen kan du også starte og stoppe opptak, bytte kanaler, styre interaktive spill eller velge om du vil se innhold fra ulike kilder på mobilen og TV-en.



For den som ikke har en TV med innbygget støtte for denne typen overføring, så kan nesten alle smartmobiler (unntatt Samsung Wave-serien og Nokia N9) kjøre applikasjonen Slingplayer, som lar deg styre TV-en og overføre bildet via Internett. Dette forutsetter at du har en Slingbox plassert mellom kilden og TV-apparatet, og at denne Slingboxen er koblet til Internett.

Enkelte innholdsleverandører vil også tilby sine kanalpakker via apper, så du kan bruke mobilen på samme måte som du bruker TV-en.

Se gjennom veggen

Om du vil se hvem det er som ringer på døren før du går for å åpne, kan du sette opp IP-baserte døranlegg med kamera og mikrofon. Da kan du både se og høre den som står på trappen, og du kan også låse opp døren fra mobiltelefonen. Litt rimeligere er det å bruke løsninger med IP-kameraer som sender bilde direkte til mobiltelefonen. Vær litt varsom med hvordan du plasserer kameraene, særlig om det er fare for at kameraet kan komme til å fange opp noe som skjer utenfor din private sone.

Vi har testet et par kameraløsninger som også lar seg bruke til overvåkning av huset når du er bortreist, eller som en avansert baby-call i barneværelset. Begge kan overføre både lyd og bilde direkte til mobiltelefonen din, også mens du er utenfor rekkevidden av hjemmenettverket ditt.

Styringssentraler



For den som vil gå enda lenger, så finnes det komplette strømsystemer du kan kontrollere med mobilen. Slike systemer er gjerne bygget opp rundt en mottaker som lar seg styre fra mobilen, og som igjen kan kontrollere dimmere for flere soner eller enkeltpunkter. Komponentene koster flesk, og involverer bruk av elektriker. Men når det først er koblet opp, så koster det litt mindre å utvide med nye punkter.

High Definition Living (Smart HDL) tilbyr styringssystemer som kontrollerer alt fra persienner til garasjeport varmeanlegg og hjemmeunderholdning. Ett trykk på mobilskjermen, og systemet vil lukke persiennene, senke kinolerretet fra taket, dimme lyset og fyre opp DVD og projektor. Systemet kan også utvides med ulike sensorer, som sender deg informasjon du kan lese av på mobilen.

Et annet selskap som tilbyr tilsvarende løsninger er xComfort. Også her er mobiltelefonen kontrollpanel.

Alle disse teknologiene er tilgjengelige nå, men de mest avanserte systemene er nokså kostbare. Programmet du trenger for å styre et High Definition Living-system koster nær 1700 kroner. I tillegg kommer det du måtte trenge av releer, brytere og sensorer, samt kostnader til installasjon. Det er likevel liten grunn til å tro at ikke dette vil bli både rimeligere og ikke minst vanligere i løpet av ganske nær fremtid.

Her er noen av de andre tingene du allerede kan bruke mobiltelefonen til:

Og så får vi vel minne om at en mobiltelefon fremdeles kan brukes til å ringe med.

Mobiltelefonen er med andre ord godt på vei til å bli det universalverktøyet vi for få år siden fantaserte om at det skulle bli. Men vil den noen gang kunne stryke skjortene våre eller sende oss trådløst gjennom tid og rom? Selvsagt. Bare vent og se! (ANB)