Det er forskere fra Bergen som har sett på brannskader hos barn under 15 år i byen i 2007. Studien er publisert i siste nummer av Tidsskrift for Den norske legeforening.
Flere skader fra ovn
Kontaktskader, oftest forårsaket av nettopp ovner (27 prosent) og komfyrer (18 prosent) var den vanligste skadetypen. I en tilsvarende studie fra 1998 utgjorde ovnskadene en mindre andel, 16 prosent.
– Det kan se ut som om dagens ovner, det være seg både elektriske panelovner, oljeovner og vedovner, ikke er godt nok tilpasset hjem med småbarn, påpeker Christina Brudvik.
Hun står i spissen for forskerne ved Universitetet i Bergen.
– Vi vet ikke nok om hvilke ulike ovnstyper som ga skader, men det gjelder nok å ikke la design gå på bekostning av skadeforebygging, ved å sette opp sperrer foran ovner og peiser, sier Brudvik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Ovn og komfyr
Etter kontaktskadene var den vanligste skadetypen skoldingsskader, som oftest forårsaket av varm mat og drikke (33 prosent) eller andre varme væsker (11 prosent). De resterende skadene skyldtes damp, grill, strykejern, lyspærer, friksjon på kunstgress, rettetang, solforbrenning og stikkontakt i tillegg til lighter, fyrverkeri/stjerneskudd og stearinlys.
De fleste som oppsøkte legevakt for brannskader hadde overflatiske annengradsforbrenninger (85 prosent), mens åtte prosent gjaldt lettere forbrenninger. Seks prosent gjaldt brannskader med varige arrdannelser som følge.
Seks prosent av barna ble innlagt på sykehus.
Barnehender tåler mindre
Hånden er det vanligste stedet på kroppen barna får brannskader, viser studien (47 prosent). Det nest vanligste stedet er bein/sete, fulgt av bryst/mage, arm og ansikt. Sju prosent av barna hadde skader i ansiktet.
Brudvik minner om at barnehud tåler mindre enn voksenhud.
– Det skal ikke så langvarig kontakt med varme overflater til før en barnehånd kan ta skade av det. Barn kan få brannskader selv med en temperatur på 45-50 grader, og de minste barna har heller ikke like rask reaksjonsevne som voksne, slik at de ikke trekker hånden like fort til seg, sier Brudvik.
– Ikke nedgang
Tallene i studien er hentet inn blant de 142 barna under 15 år som kom til legevakten i Bergen eller Haukeland universitetssykehus med brannskader i 2007. De som gikk til fastlege er ikke med i studien. Brudvik påpeker at folk vanligvis oppsøker legevakt ved brannskader.
Brudvik kan ikke si om resultatene fra Bergen er representative for hele landet. Men forskerne er bekymret over at man ikke ser en nedgang i brannskadene blant barn i Bergen de siste 20 årene.
Mer forebygging
Det må mer forebygging til, og landets helsesøstre står i en unik posisjon til å forebygge, siden de har nær kontakt med småbarnsfamilier, påpeker Brudvik.
– Dette kan gjerne gjøres også i samarbeid med lokalt brannvesen, foreslår hun.
Barn under to år, særlig gutter, viste seg å være mest utsatt for brannskader. Over halvparten av foreldrene til de brannskadde barna under to år oppga at sikringstiltak kunne forebygget skaden.
Dette har man klart å vise i Harstad der man fikk en nedgang i forekomsten av brannskader hos barn under fem år etter systematiske forebyggende tiltak, påpeker forskerne. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene