Men jordskokk har ikke bare spislige rotknoller som er et godt alternativ til poteter. Den er også kraftigvoksende og har sterkt gule blomster.
Det er med andre ord en plante som kan bli til både pryd og nytte.
I Norge
Jordskokk er kjent som en svært god grønnsak og er mye brukt av restaurantbransjen. Denne spesielle grønnsaken finnes foreløpig bare i større dagligvarekjeder med bredt utvalg og i noen helsekostbutikker.
Hovedsakelig tilbys det importert jordskokk. Planten er imidlertid grei å dyrke de fleste steder i landet, selv om avlingene på de sortene vi har i dag, avtar jo lenger nord i landet man kommer.
Botanikk
Jordskokk (Helianthus tuberosus) tilhører kurvplantefamiliene og kan bli opp til to meter høy med kraftig bladverk og gule blomster.
Blomstene minner litt om solsikkeblomster, men er mindre. Jordskokkens underjordiske stengelknoller minner om poteter, men har en mer knudrete overflate.
Dyrking
Jordskokk kan høstes på samme måte som poteter og tåler overvintring godt, helt ned til minus 20 grader. Den kan stå ute vinteren over, og dermed kan den også høstes om våren.
En kan også tenke seg flerbruk av jordskokk: Knollene som mat, blomsterhandlere kan være interesserte i de vakre blomstene, og den svære bladmassen kan brukes til husdyrfôr.
Jordskokk blir oppformert med setteknoller på samme måte som potet. Formen på knollene er det viktigste sortskriteriet. Ideelt sett skal jordskokk se ut omtrent som mandelpotet. Knollene skal være lange og glatte, uten utvekster. En del sorter har knudrete form, og dette er ikke optimalt. En lovende sort er «Elverum».
Inulin
Avlingsnivå og innhold av inulin er viktig for valg av sort.
Markedsmessig er interessen for jordskokk som «helseplante» knyttet til høyt inulininnhold. Store avlinger er derfor viktig for å få en effektiv kommersiell produksjon.
Inulin er et helsebringende stoff som blant annet letter opptak av kalsium og magnesium. I tillegg stimulerer syntese av B-vitaminer i tarmen.
Jordskokknollene er også rike på jern og inneholder en del kalsium og magnesium samt C-vitamin.
To jordskokknoller tilsvarende 150 gram kan dekke 30 pst. av dagsbehovet for jern, 20 pst. av kaliumbehovet, 10 pst. av behovet C-vitamin og Nicain.
Helseeffekt
Jodskokkene har søt smak uten at de øker blodsukkernivået, og jordskokk egner seg derfor i dietter for personer med diabetes og generelt ved problemer med høyt blodsukkernivå.
Jordskokk har smaker også frisk og nøtteaktig. Knollene er saftige og sprø og særlig velegnet til råkost og som snacks. De kan kokes hele og brukes som potet eller som spennende bestanddel i puréer, supper og stekte retter.
Som ingrediens i wok minner de om vannkastanje i form og konsistens, men har en mer karakteristisk smak. I bakverk kan jordskokk besørge søtsmaken ved at hvetemelet erstattes med 18- 50 pst. puré av jordskokk. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene