(Siste)

– Reklamasjonene starter omkring påsketider hvert år, og de dreier seg om at ny parkett får sprekker som de ikke hadde før fyringssesongen begynte, forklarer Christoffer Aas Clementz i Treteknisk, som ofte kalles inne som sakkyndig og uhildet part i slike saker (se faktaramme).

Flere årsaker

De uønskete sprekkdannelsene i parkett kan ha flere årsaker, men en av de viktigste er at det er tørrere i rommet enn det parkettprodusenten har forutsatt.

– Enkelte produsenter anbefaler omkring 50 prosent relativ luftfuktighet (RF). Men det er jo urealistisk i norske hus som om vinteren har ned mot 20 prosent RF, målt ved innetemperatur på 20 grader, sier Clementz.

Lukftfuktighet

Produsentenes anbefaling om luftfukting for å oppnå ønsket nivå RF, er heller ikke realistisk, mener han:

– Det kan være nødvendig tilføre en bolig over 12 liter vann i døgnet for å oppnå så høy relativ luftfuktighet. Det sier seg selv at det ikke er mulig, sier Clementz til Byggmesteren.

Hvor stor relativ luftfuktighet parkettprodusentene anbefaler, må parkettimportøren og gulvleggeren vite om, og ta konsekvensen av – også når klagene kommer.

Derfor arrangerer Tretekniske nå kurs der materialkvaliteter, standarder, montering, befaringsrutiner og reklamasjoner står i fokus. (ANB)