[Bergensavisen] Det er ikke bare leiemarkedet som er brennhett for tiden. Det er også rift om å få kjøpt små og mellomstore leiligheter i storbyene rett før studiestart.
Hybler i storbyene går fort vekk for 20 prosent over takst.
Et eksempel er en 30 kvadratmeter stor leilighet i Tordenskjolds gate i Bergen, skriver Bergensavisen.
Den lå ute for salg i seks dager med en prisantydning på nesten halvannen million. 60 personer viste interesse.
Leiligheten ble solgt etter seks dager for drøyt to millioner kroner – 520.000 kroner over prisantydningen.
Kvadratmeterprisen ble dermed 67.000 kroner!
- Les også: Skal du leie?
Boligene går nå raskest unna i Trondheim, hvor gjennomsnittlig formidlingstid er kun 16 dager. Bergen har nest raskest formidlingstid med 22 dager, foran Oslo med 23 dager.
Juli har et ufortjent dårlig rykte for salg av boliger, mener Christer Vikebø i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen.
– Juli som måned skjemmes ufortjent i statistikken som følge av boliger som har ligget usolgt i lengre tid, sier han til Bergensavisen.
Ifølge Vikebø ble det aller meste som var annonsert for første gang i juli, bokstavelig talt blitt revet vekk. Knapt noen bolig har gått videre til en andre visningsrunde. Særlig leilighetsmarkedet har vært svært sterkt i Bergen i fellesferien.
- Les også: Boligprisene opp 0,8 pst
Privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 mener foreldre på boligjakt for barna sine har mye av skylden for det ekstreme prispresset på små leiligheter i storbyene.
– Spesielt Trondheim som har fått flere studieplasser, er det verre enn noen gang, og det utløser en panikk blant foreldre som nå føler de må kjøpe leiligheter til barna så de slipper å leie. De fyres opp av historier om hvor vanskelig det vil bli å komme inn på boligmarkedet fremover, og tenker at en liten leilighet til to millioner er bedre enn å leie noe til sju-åtte tusen – minst, sier han til NRK.no.
– For høyt
Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret, mener også at «velmenende og velformuede foreldre» nå opptrer som rene investorer på boligmarkedet.
– 20 prosent over takst er alt for høyt, sier han til NRK.no.
– Meglere har i dag veldig gode verktøy for for å sette en god makspris. Som tommelfingerregel skal man ikke ha priser utover 10 prosent av beregnet markedsverdi. Opp mot 20 prosent sier en del om ubalansen i markedet. Vi skal ha ganske høy prisvekst i flere år til før man casher ut en gevinst her, sier han til NRK.no.(ANB)
Les mer om: artikkelemnene