Formålet er å begrense de mange dødsbrannene her i landet. 645 personer har mistet livet i brann de siste 10 årene (2000-2009). Statistikk viser også at 85 prosent av brannofrene omkom i boligbranner.
– Vi har lenge vært klar over at de fleste dødsbrannene forekommer i boliger, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.
– Derfor driver vi også mye informasjonsarbeid for å redusere antall boligbranner. Samtidig må vi erkjenne at den forebyggende innsatsen ikke har medført reduksjon i antall omkomne de senere årene,
Boligtilsyn
Kalheim mener myndighetene nå må etablere en ordning for boligtilsyn som er målrettet mot særskilte risikogrupper, dersom det skal være mulig å oppnå en merkbar og varig reduksjon i antall brønndøde.
Blant særskilte risikogrupper peker Kalheim på eldre personer over 70 år, personer med redusert boevne, minoritetsspråklige og gjestearbeidere fra land med en annerledes sikkerhetskultur enn den norske.
Hvert femte år
– For de mest utsatte gruppene bør det innføres forenklede boligtilsyn minimum hvert femte år med fokus på typiske brannkilder, varsling, rømming og slokking. Både brannvesen, feiervesen og lokalt eltilsyn bør inngå i en slik tilsynsordning. Da får vi også utnyttet nåværende ressurser til forebyggende sikkerhetsarbeid enda bedre, mener Kalheim.
Boligtilsyn basert på samarbeid mellom brann- og feiervesen og lokalt eltilsyn har allerede vært gjennomført i flere kommuner i Hallingdal med positive resultater.
Storbritannia-eksempel
Merseyside i Storbritannia har man gått enda lenger i samarbeid på tvers av etatsgrenser. Der har man innført boligtilsyn hos særskilte risikogrupper i samarbeid mellom brannvesen, helse- og omsorgsarbeidere og spesialister på minoritetsspråklige kulturer.
– Merseyside-prosjektet viser at boligtilsyn med fokus på særskilte risikogrupper er et svært effektivt virkemiddel i det brannforebyggende arbeidet. Etter at ordningen ble innført er antall boligbranner og antall omkomne i brann kraftig redusert, poengterer Kalheim.
Venter fortsatt
Det er et år siden regjeringen avga Stortingsmelding nr 35 om brannsikkerhet. Der ble det blant annet bebudet en gjennomgang av brannsikkerheten til særskilte risikogrupper i ordinære boliger og omsorgsboliger.
– Vi venter fortsatt på at dette arbeidet skal komme i gang. At det haster viser dødsbrannstatistikken for 1. kvartal i år, hvor 16 av 19 omkomne i brann tilhørte risikogruppen «personer over 70 år», fremholder Kalheim.
Stortingsmelding nr. 35 står på dagsorden når hele det brannfaglige miljøet i Norge samles til Brannvernkonferansen 2010 i Stavanger mandag og tirsdag denne uken. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene