En utregning foretatt ved British Medical Entomology Center konkluderer med at ti prosent av vekten til en seks år gammel hodepute utgjøres av «avskallet hud, levende midd, død midd og middekskrementer».
Selv om tanken på tusenvis av kravlende midd under hodet ditt er en ekkel tanke, er det heldigvis ingen livstruende fare forbundet med midden. Den biter ikke og er heller ikke smittefarlige. Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) advarer likevel mot midden.
Middallergi
– Risikoen for å utvikle middallergi er størst hos barn og mennesker med atopisk sykdom, deriblant høysnue, eksem eller allergisk astma, som blir utsatt for mye husstøvmidd hjemme, forteller NAAF-rådgiver Grethe Amdal.
– Det som eventuelt finnes av midd i sengen, har konsekvenser for de som sover på det rommet, men det er vanskelig å si om det kan utvikle en allergi hos friske mennesker.
Hos dem med atopisk sykdom, er det avføringen til midden som skaper de allergiske reaksjonene, noe som ofte kan bli svært plagsomt. Derfor har NAAF listet opp en del tiltak som kan gjennomføres for å hindre midden i å trives hjemme hos deg, enten du er allergiker eller bare får frysninger av tanken på levende organismer i sengen.
LES OGSÅ: Muggsopp i boligen fører ikke til astma
Kulden dreper
Har du mulighet gjør du deg selv en stor tjeneste ved å legge dyner, puter og eventuelt overmadrass ut i kulda, for eksempel mens du er på jobb.
Temperaturer på 20 minus dreper midden, og da er det bare å bruke støvsugeren på madrassen og dyna etterpå. Hvis gradestokken viser mildere temperaturer (minus 10), blir likevel midden så sløv at den ikke klarer å klore seg fast i madrassen når støvsugeren skal fullføre jobben.
For å få best mulig effekt av rengjøringen må både seng, sengebunn og madrass få en omgang med støvsugeren. Det beste er å bruke sentralstøvsuger eller støvsuger med allergifilter fordi vanlige støvsugere gjerne sender fint støv tilbake i rommet igjen.
LES OGSÅ: Etterisoler gamle hus
Ikke re opp
I rom der luftfuktigheten er høyere en 40 prosent, stortrives denne midden. Det gjelder spesielt i rom som er dekket med tepper, der det er mye støvsamlende gjenstander og ikke minst der sengetøyet blir brukt.
I løpet av natten gir kroppen fra seg en god del varme og fuktighet til seng og madrass, så det å være fanatisk med å re opp sengen om morgenen er på ingen måte en god idé.
La heller sengen stå uoppredd noen timer slik at sengetøyet får luftet seg godt. I tillegg er det lurt å ha minst mulig tepper, åpne hyller og pyntegjenstander på soverommet, spesielt for deg som er støvallergiker. Klarer du å holde luftfuktigheten på under 40 prosent tre måneder i løpet av vinteren vil det meste av midd dø ut.
LES OGSÅ: Dårlig inneklima gir alvorlige plager
Vask sengetøyet
Du tilhører kanskje den delen av nordmenn som vasker sengetøy annenhver uke, eller sjeldnere. Forståelig, det tar mye plass i vaskemaskinen og også på tørkestativet.
Men dessverre inviterer du også midden og alle vennene deres på stort kalas i sengetøyet ditt. Vasker du derimot laken, putevar og dynetrekk på 60 grader ukentlig, har du drept midden allerede der, og den rekker ikke å formere seg før du vasker det igjen. Spesielt hvis du er flink til å lufte dyner og puter samtidig er du godt rustet i krigen mot sengemidden.
Et godt alternativ er å investere i middsikkert sengetøy. Dette er foreløpig ikke spesielt utbredt men, produsentene Normed AS og Sleep Scandinavia tilbyr middsikkert overtrekk til seng, madrass og pute i dag.
LES OGSÅ: Unngå brannskader på barna
Les mer om: artikkelemnene