(Siste)

Sju prosent, noe som tilsvarer rundt 350000 nordmenn, har opplevd brann i hjemmet. Andelen er høyest for folk som bor i trehus (åtte prosent), mens fire prosent av dem som bor i murhus har opplevd brann.

Det viser en undersøkelse som TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.

– Brann er verstingen

I tillegg har åtte prosent opplevd feil i det elektriske anlegget, mens sju prosent har opplevd lynnedslag.

– Av farlige ting som kan skje hjemme, regnes brann som det verste, vet vi fra tidligere undersøkelser. For noen blir marerittet dessverre en realitet, sier assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

I underkant av 1.500 boliger brenner hvert år i Norge. Eneboligene utgjør omtrent halvparten.

Avtal møteplass

I undersøkelsen svarer seks av sju at de har en plan i hodet for hva de og familien skal gjøre hvis det begynner å brenne. Men hver tredje småbarnsforelder sier de ikke har tenkt gjennom dette.

– Det aller viktigste er å avtale en møteplass ved eventuell brann. Da unngår vi at mor løper inn i flammene for å lete etter barna, selv om far allerede har fått dem ut, sier fagsjef Terje Hagelund i If Sikkerhetstjenester.

Avtalt møteplass er særlig viktig i blokker og borettslag, der folk bor tett.

– Prioritet én er å komme seg ut. Å forsøke å slukke, har andreprioritet. Har telyset satt fyr på en avis, skal du forsøke å slukke. Men har flammene blitt så store at du tviler på om du har kontroll, skal du komme deg ut, sier Hagelund.

Foreldre må gjerne pode budskapet inn i barna allerede fra de er tre-fire år gamle, mener han. Røyk fra brann er for farlig til at de skal lete opp mor og far før de tenker på å komme seg ut av huset.

Skitne kjøkkenvifter

Branner starter oftest på kjøkkenet. Nesten en fjerdedel av dem oppstår der. I undersøkelsen er folk spurt om når de sist rengjorde avtrekksvifta over komfyren. 27 prosent svarer at de gjorde det for 7-12 måneder siden, 14 prosent at det er mer enn et år siden. 14 prosent husker ikke.

– Vår anbefaling er at man rengjør filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal. De som har forsøkt å rengjøre en avtrekksvifte vet at det samler seg store mengder fett i den. Fettet tar lett fyr ved overoppheting, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Tørrkoking og tørrsteking er ofte årsak til boligbranner.

– Fett i avtrekksviftene bidrar til raskere brannutvikling i kjøkkeninnredning og ventilasjonskanaler, sier Kalheim.

Ved brann er det et godt tips å slå av kjøkkenvifta, dersom det er mulig. (ANB)