Vi kjøper over en halv million tulipaner hver eneste dag i sesongen, som strekker seg fra desember og ut april.
– Til sammen selges det 75 millioner tulipaner i denne perioden, forteller informasjonsansvarlig Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).
– Tulipanene vi kjøper i Norge er produsert av norske gartnere. Det betyr at det er kort vei fra gartneren til blomsterforretningen og hjem.
Fremdeles populær
Selv om de er 400 år gamle, er altså tulipanene fortsatt på moten. Nordmenn har dyrket tulipaner omtrent like lenge som hollenderne.
Produksjonen av tulipaner er blitt svært spesialisert de siste årene. Fra å være mange små produsenter er det nå forholdsvis få, men store gartnerier som produserer og forsyner hele landet med tulipaner. Nærhet til markedet er en stor fordel når det gjelder holdbarhet, også for tulipaner, og dette kan vi som forbrukere nyte godt av.
(Purpel Lady)
70 ulike sorter
– De norske produsentene holder seg hele tiden oppdatert på hvilke farger som er gjeldene, skryter Bergh.
– Gjennom tulipansesongen kan en produsent bruke opptil 70 ulike tulipansorter for å ha et bredt utvalg, og den best tilpassede tulipansorten til enhver årstid og høytid.
Til morsdag og Valetindagen går det mye av røde og rosa sorter, mens sju av ti tulipaner som selges til påske er gule.
(Inzell)
Uten vann
Tulipaner kan du også kjøpe tørre, dvs. at de ikke har stått i vann, men har vært lagret kjølig etter at de ble snittet.
Tulipanene visner ikke med denne behandlingen, men går i dvale. Det dannes en hinne over snittet i stilken, og planten sparer vann.
Det er derfor viktig å lage et nytt snitt i stilken slik at planten klarer å suge opp vann. La de nysnittede tulipanene stå i vannet med papiret på et par timer før du arrangerer dem i vasen.
(Yellow Flight)
– For langvarig tulipanglede er det lurt å sette blomstene kjølig om natten, råder Tonje Bergh. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene