(Siste)

Å søke byggetillatelse for et lite naust eller en enkel flytebrygge, kan i enkelte kommuner komme opp flere titalls tusen kroner.

Det skyldes at det i mars kom nye sentrale retningslinjer for hvor man får bygge i strandsonen, eller 100 meters-beltet, som det også kalles.

Reglene skal bremse utbygging i sårbare eller tett bebygde områder og samtidig lette utbygging i områder der det ikke skader naturen.

Hovedprinsippet er at det i områder som ligger innenfor 100 meters-beltet fortsatt skal være byggeforbud. Likevel vil det være lettere for å få dispensasjon der det allerede ligger bygg og bryggeanlegg, og i hovedsak i områder som regulert for dette.

Sone-oppdeling

For å tilrettelegge for en enklere saksprosess, har myndighetene delt landet opp i soner.

Sone 1 er den tettest befolkede og antatt mest sårbare sonen, der tillatelse til utbygging i utgangspunktet er vanskeligst. I første omgang gjelder dette Oslofjord-regionen, som omfatter Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold og Buskerud.

I sone 2 blir det noe lettere å få dispensasjon for utbygging i strandsonen. Denne sonen omfatter dette Sørlandskysten og sentrale deler av Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal samt Trøndelags-fylkene.

Nordland, Troms og Finnmark går stort sett inn under sone 3, som blir ansett som det området som minst sårbart for utbygging.

Dyrt for hytteeierne

De fleste hyttetette områder her i landet hører inn under sone 1, og for dem som holder til her, kan det bli vanskeligere å få dispensasjon blant annet for flytebrygger.

Bare det å søke dispensasjon, som må gå via fylkesmannen, kan dessuten koste opp mot 15.000 kroner i enkelte kommuner. Det kommer da på toppen av tegninger og annet kostbart vedlegg.

Et alternativ for hytteeiere som går med planer om nytt naust eller brygge, er å gå sammen med naboene om prosjektet. Da kan utbyggingen skje på et mindre geografisk område.

Riktignok blir det flere eiere å forholde seg til, men sjansen for å få byggetillatelse øker betraktelig.

Ulik praksis

Rådgiver i plan- og næringsavdelingen i Sveio kommune i Hordaland, Kristian Råsberg, jobber med de nye retningslinjene. Sveio befinner seg i sone 3 og vil derfor være et område der tvilstilfeller kan komme utbygger til gode.

– For oss kan det nok bli lettere å gi dispensasjon, og selvråderetten kan bli noe utvidet for oss. Likevel er det alltid lettest å få tillatelse til å legge ut flytebrygger eller bygge naust der det allerede befinner seg bygg og brygger fra før. Dette legger også retningslinjene for sone 3 opp til, sier Råsberg.

– Uansett hvor folk bor eller har hytte, må de forholde seg til reguleringsplanen for området. Om det er regulert for bygging av naust eller brygger, kan man følge søkeprosessen som normalt, der både det lokale havnevesenet og kommunen skal vurdere utbyggingen. Ligger tomten derimot i et område som ikke er regulert for slik utbygging, må man normalt søke dispensasjon, noe også fylkesmannen og fylkeskommunen skal vurdere. (ANB)