Det er fjernt for mange hytteeiere å tenke ovn og pipe i sommervarmen, men det er lettere å feie når du verken fyrer eller har to meter snø på taket. Husk at det er hytteeiers ansvar, understreker skadedirektør i Tryg forsikring, Karsten Kristiansen.
– Sist vinter ga kulde- og snørekorder mange steder i Norge, og mange holdt kulden på avstand ved å fyre hardere enn vanlig. I sommer bør du sjekke om vinterens sprengfyring har hatt konsekvenser for skorsteinen, enten ved at du tar en titt selv eller at du kontakter feieren, sier Kristiansen.
Lag med sot og bek
Pipa skal feies hvert fjerde år, det er påkrevd på bolig, men ikke for hytter – og feievesenet har derfor heller ikke ansvar for feiing av hyttepiper, minner skadedirektøren om.
– Dette ansvaret ligger på hytteeieren. Om det fyres feil, kan det på få år bygge seg opp et lag med sot og bek, som kan føre til pipebrann om det ikke feies, sier han.
Som hytteeier må sette deg inn i hvilke forhold som gjelder i kommunen der du har hytte, for det er ulik praksis på dette området fra kommune til kommune. Det er slett ikke automatikk i at du får utført tjenestene som du betaler avgift for.
– Noen kommuner tar feiegebyr, men du får ikke feieren automatisk på døren av den grunn. Andre tilbyr feiing etter avtale, da kommer regningen i etterkant, sier Karsten Kristiansen.
Kurs i feiing?
Om du ønsker å slippe avgift og ventetid, og du er noenlunde nevenyttig, kan du gjøre jobben selv.
– Feieutstyr er stort sett enkle redskaper som ikke koster mye, men husk endelig å sikre deg godt mot å falle, sier Kristiansen.
For den som er skeptisk til å gå løs på oppgaven uten videre, er det mulig å melde seg på et kurs i feiing. Slike kurs arrangeres fra tid til annen, og det er som regel brannvesenet som står bak. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene