Mange nordmenn velger å bruke vintermånedene til kos, hygge og friluftsliv på hytta på fjellet eller ved sjøen. Her er fem gode råd som kan forhindre at hytteopplevelsen blir et mareritt:
1. Steng vannet
Forlat aldri hytta uten å stenge vannet. Alle hytteeiere burde egentlig stenge vanntilførselen hver gang han/hun forlater hytta.
Nye byggeforskrifter fra 2011 krever at det monteres automatisk stoppventil på inntaksledningen før stoppekranen, i tillegg til vannfølere i alle rom med vanninstallasjon der det ikke er tette golv og sluk.
Ved vannlekkasjer på slike steder, vil vannet automatisk stenges av og vannskader unngås. Løsningen kan med fordel kombineres med en bryter i yttergangen der en kan stenge av vannet når en forlater bygningen. Utstyret kan enkelt ettermonteres i eldre bygninger.
2. Oppvarming
Ha på tilstrekkelig varme til at du unngår frostsprengte rør. I et vanlig vannopplegg i en hytte vil det kunne oppstå skade på rørledninger og installasjoner selv om vannet er avstengt.
Det vil alltid finnes vannrester igjen i vannmåler, rørledninger, toalett, sluk osv. Det må derfor alltid være oppvarming i hytte med vanninstallasjoner.
De fleste som eier en hytte, har også råd til å ha på nok varme til å unngå frostskader?
3. Se opp for snø
Det er viktig å unngå snøtyngdeskader. Dessverre har en del hytter for dårlig dimensjonering til å tåle økning i snømengden i forhold til det som tidligere har vært normalt.
Ved endringer av selve hyttebygget, bør du nytte anledningen til å øke dimensjoneringen på slike hytter slik at taket tåler økt snømengde. Dette gir samtidig plass til ekstra isolasjon.
Uansett, det er eierens ansvar å følge med på snømengde på hyttetaket og sørge for snørydding før hytta skades av snøtyngden.
4. Brannutstyr
Røykvarslere og slokkeutstyr er også påbudt på hytta. Anslag viser at rundt 100.000 hytter mangler røykvarslere og slokkeutstyr selv om dette er påbudt.
Det skal være minst en røykvarsler i hver boenhet, men det er like viktig at det er tilstrekkelig antall varslere til at alle beboere blir vekket ved brann om natta.
Det viser seg at små barn i liten grad reagerer på lyden fra røykvarslere et sted i hytta. Plasser derfor gjerne egne varslere i hvert barnerom i tillegg.
Skaff nye varslere når de gamle er ti år, og bytt batteri hvert år. I tillegg skal det være minst en håndslokker eller husbrannslange i hver boenhet.
Men det er behov for en analyse av hvor det ville ha vært greit å ha en slokker tilgjengelig i tilfelle branntilløp i ulike deler av hytta. Ny slokker hvert tiende år sikrer at slokkeren fungerer når det blir bruk for den.
5. Lukk og lås
Pass alltid på at hytta er lukket og låst når det ikke er folk til stede i hytta. Sjekk dører og vinduer når hytte forlates.
Vindu i luftestilling regnes ikke som tilstrekkelig lukket.
Eierens ansvar
Hvilket ansvar har egentlig hytteeierne? Alle som kjøper en hytteforsikring må sette seg inn i sikkerhetsforskriftene (forsikringstakers plikter).
Alle rådene ovenfor er knyttet opp til disse forskriftene. Brudd på disse reglene, som fører til at skade oppstår, vil ha konsekvenser for erstatningsberegningen.
I forsikringsavtalen slås det fast at erstatningen kan settes ned eller falle bort ved skader som skyldes brudd på sikkerhetsforskriftene.
Slik avkortning kommer i tillegg til avtalt egenandel. (ANB)
Kilde: Fred Nilsen, fagsjef skadeforebygging SpareBank 1 Forsikring
Les mer om: artikkelemnene