(Siste)

Det er på tide, for mange av dagens byggefeil og -tvister skyldes rett og slett at regelverket er for lite kjent for dem som bygger – og for dem som kjøper bolig.

Dagens byggeregler kommer nemlig fra en lang rekke kilder: Det er ikke nok med selve plan- og bygningsloven. Den har to tilhørende forskrifter, som hver har sin egen veiledning i tillegg! Forskriftene omhandler både bygningsutforming (TEK10) og byggesak (SAK10).

Oppklaring

– Alle byggefeilene og -tvistene tyder på at det er et stort behov for å oppklare hva som faktisk er kravene i en byggesak, særlig nå som det har kommet ny lov og nye forskrifter, sier Anders Kirkhus, seniorrådgiver ved Sintef Byggforsk og fagredaktør av håndboka «Innføring i byggereglene».

I den reviderte utgaven av boka gir Sintef Byggforsk en konsentrert sammenfatning av hovedpunktene i hele det omfattende og kompliserte regelverket.

Reglene er dermed samlet i en lettfattelig form på ett sted.

Husk å søke

Mange huseiere som står overfor et byggearbeid på huset eller tomten, ønsker å få utført jobben raskt og billig, og unngå innblanding fra kommunen. Det siste anser boligbyggerne ofte som en unødvendig forsinkelse. Men å unnlate å søke kan slå hardt tilbake på huseieren.

– Som byggherre har du alt ansvaret selv hvis noe går feil i en byggesak hvor det ikke er godkjente foretak. Konsekvensen kan være at du får mulkt, må rive alt, og må starte fra bunnen igjen, advarer Kirkhus.

Må dokumenteres

I en byggesak skal det også dokumenteres at løsningene holder kvalitetsnivået i regelverket.

Uten dokumentasjon kan ikke huseier gjøre rede for hvilke løsninger som er brukt.

Mye kan gå galt når man bygger nytt. Men det er enda flere muligheter for å snuble når man skal gjøre endringer i eksisterende bygninger.

Grumsete farvann

Dels kan det være vanskelig å få ønskene og det gamle huset til å møtes, rent teknisk. Dels er det byråkratiske farvannet mer grumsete når det gjelder bestående byggverk.

– Mange vet ikke at etablering av utleiedel i eget hus er søknadspliktig, sier opplyser Kirkhus.

– Er ikke endringen godkjent av kommunen, regnes ikke utleiedelen som selvstendig boenhet, og kan ikke markedsføres som det ved salg av boligen. (ANB)