I perioden fra 2010 til 2012 skal alle nye elektriske anlegg kontrolleres ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Foreløpige tall viser at bare halvparten av anleggene er feilfrie. 25 prosent av anleggene har tekniske feil, mens 25 prosent har feil i dokumentasjonen.
- Les også: Redd for brannfarlige naboer
Rundt 20 prosent av boligbranner og 40 prosent av det totale antall branner forårsakes av feil og mangler ved det elektriske anlegget. I tillegg kan overledningsfeil forårsake alvorlige skader, viser tall fra Brannvernforeningen.
– Kjøper du en eldre bolig eller hytte, er du gjerne klar over at det må settes av en betydelig pengesum til oppgradering av det elektriske. Kjøpere av nye bygg tenker som oftest ikke slik, selv om erfaringene viser at de gjerne bør være ekstra på vakt, sier skadedirektør Karsten Kristiansen i Tryg.
Brannårsak
Han mener grunnene til at også nybygg er brannfarlig, kan være mange.
– Elektrikere som tar snarveier på grunn av tidsnød, besparelser og mangel på kvalifisert arbeidskraft kan være noen av årsakene, men det er ingen unnskyldning. Og selv om andre har skylden for feil og mangler, så er ansvaret til syvende og sist boligeierens, sier skadedirektøren.
– Det kan derfor være en svært god investering å sette av midler for en inspeksjon av elektriske anlegg ved kjøp av eiendom, selv om objektet du kjøper er nøkkelferdig.
Sjekkes hvert 20. år
I gjennomsnitt skal norske boliger få el-tilsyn hvert 20. år. Men boligeiere har selv ansvaret for at anlegget er i orden. Til sammenligning sjekkes ildsteder og piper rundt hvert femte år.
Vanlige boligtakster omfatter ikke det elektriske anlegget. Som regel skriver takstmannen at han ikke har kompetanse og at anlegget ikke er vurdert.
Dersom du lurer på om hytten eller boligen du vurderer å kjøpe er inspisert eller det foreligger pålegg om utbedringer, kan du få opplysninger om dette fra nettselskapet i området. Offenlighetsloven gir rett til slikt innsyn.
- Les også: Færre dør i brann
– Mange boligeiere er ikke klar over at det er deres ansvar å sørge for at det elektriske er i forskriftsmessig stand, sier Karsten Kristiansen i Tryg.
Han mener hvert 20. år er for sjelden, og at det offentlige tilsynet ofte blir overfladisk.
– De fleste tror anlegget er friskmeldt etter et tilsyn, men det er ikke alltid riktig. Vi anbefaler en el-sjekk til 1.500 eller 2.000 kroner. Det er en rimelig forsikring, mener han. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene