(Siste)

Kommunal- og regionaldepartementet har nemlig bestemt at søknadsplikt for våtrom er historie fra 1. januar 2012, selv om det finnes unntak.

Da Stortinget skulle revidere Plan- og bygningsloven var ett av hovedmålene å forhindre byggeskader – og da særlig fuktskader.

For å få bukt med den negative vannskadestatistikken, ble det derfor vedtatt at det skulle innføres søknadsplikt for våtrom, og at det bare var ansvarlige foretak som kunne utføre denne typen arbeid.

Slik skulle man redusere antall byggeskader forårsaket av svart arbeid og ufaglært arbeidskraft.

Nå har departementet slått retrett. Søknadssystemet ble nemlig altfor omfattende og byråkratisk. Dermed er det meste av søknadsplikten fjernet – til glede for alle som har planer om å pusse opp badet til neste år.

Trenger ikke søknad:

Helt konkret er det disse byggearbeidene som ikke lenger vil være søknadspliktige:

- Fullstendig ombygging av våtrom i eksisterende bygg innenfor en bruksenhet.

- Bygging av nytt våtrom i eksisterende bygg innenfor en bruksenhet.

- Bygging av våtrom i nytt tilbygg hvor verken samlet bruksareal eller bebygd areal for tilbygget er over 50 kvadratmeter, og hvor tilbygget ikke skal brukes som selvstendig bruksenhet.

- Ombygging og nybygging av flere våtrom i forskjellige bruksenheter (f. eks. i blokker), så lenge arbeidene ikke berører skille mellom bruksenhetene (at brannskillene ikke brytes).

Trenger fortsatt søknad:

Disse arbeidene vil fortsatt være er søknadspliktige:

- Bygging av våtrom i nybygg følger søknadsplikten for nybygg og inngår i søknadsplikten med krav om ansvarlige foretak for nybygget.

- Våtrom i nytt tilbygg over 50 kvadratmeter (søknadsplikt med krav til ansvarlige foretak).

- Egen bolig eller fritidseiendom gjelder selvbyggerbestemmelsene.

Men det er heller ikke fritt fram for de glade amatører selv om det ikke er søknadsplikt.

Hovedendringen fra 1. januar er at du selv er ansvarlig for at de involverte håndverkere er kvalifiserte for jobben.

– Men selv om myndighetene fjerner søknadsplikten i tilknytning til våtrom, er det ikke slik at VVS-arbeid kan utføres av ukvalifiserte, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring.

– Våre forsikringsvilkår krever nå kvalifisert utførelse av arbeidet. Oppstår det skade som en klar følge av «gjør det selv»-arbeid eller bruk av ukvalifisert arbeidskraft, gjør sikkerhetsforskriftene det klart at det kan bli avkorting i erstatningen. VVS-installasjoner er ikke for amatører, så vi mener de nye forsikringskravene både er fornuftige og riktige, og at de vil virke skadeforebyggende. (ANB)