(Siste)

Boligprisene var 1,5 prosent lavere i desember enn i november, men likevel 8,5 prosent høyere enn ved utgangen av 2010. Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen steg med 9 prosent, og prognosen fra eiendomsmeglerbransjen lyder på en moderat vekst på mellom 4 og 6 prosent i 2012.

– Prisnedgangen i desember var som forventet og følger en normal sesongmessig utvikling. Etter en meget sterk utvikling i begynnelsen av 2011, flatet boligprisene ut i de etterfølgende månedene og gikk litt ned mot slutten av året, sier nestleder Leif J. Haugen i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

– Vi forventer positiv, men mer moderat utvikling i 2012 enn de to siste årene hvor prisene har økt med henholdsvis 8,3 prosent i 2010 og 9 prosent i 2011, sier Haugen.

Prisen for en gjennomsnittsbolig som ble omsatt i 2011 var 2.788.000 kroner, 250.000 kroner mer enn året før.

Boligprisene kommer bare til å stige halvparten så mye i 2012 som de gjorde i fjor, tror eiendomsmeglerne.

– Etter en meget sterk utvikling i begynnelsen av 2011, flatet boligprisene ut i de etterfølgende månedene og gikk litt ned mot slutten av året, sier nestleder Leif J. Laugen i Eff.

Norske forbrukere, som i krisetider normalt er svært forsiktige med pengebruken, pleier å prioritere bolig og vedlikehold. Derfor kommer mekanismene som nå fører til svak prisvekst i Norge, neppe til å spille inn på utviklingen i boligprisen, ifølge Haugen.

Det vil derimot den internasjonale finansuroen etter alt å dømme gjøre, i hvert fall hvis den fører til lavere aktivitet i norsk økonomi og næringsliv. Forventninger om fortsatt lav arbeidsledighet, god lønnsvekst, lave boliglånsrenter og få boliger til salgs ved inngangen til 2012, vil i en viss grad veie opp for negative ringvirkninger fra et Europa i krise.

Det som imidlertid bekymrer både Laugen og Dreyer er Finanstilsynets skjerpede krav til bankene som låner ut penger til boligkjøp, samt krav om minst 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. Det vil begrense kredittveksten og redusere etterspørselen i boligmarkedet, ifølge Laugen.

– Dette kommer til å ramme førstegangskjøperne og vil bidra til å skape et klasseskille mellom dem som får hjelp hjemmefra og dem som ikke får det. Unge vil bli tvunget ut i leiemarkedet, og derfor venter vi kraftig vekst i leieprisene i år, sier Dreyer.

Meglerne klarer imidlertid ikke å tallfeste hvor mange som blir omfattet av regelendringene eller hvor stor effekt de vil ha på prisnivået.

I 2011 var det prisene på leiligheter som steg mest (9,2 prosent), mens veksten var lavest i prisene på eneboliger (6,3 prosent), viser tallene som ble presentert mandag formiddag. Gjennomsnittsprisene på såkalte delte boliger, typisk rekkehus, steg med 8 prosent i løpet av 2011.

Som vanlig var prispresset størst i byer og bynære områder. Drammen, Stavanger, Sandnes og deler av trondheimsområdet hadde en boligprisvekst på 12 prosent i fjor. Oslo hadde en gjennomsnittlig vekst på 10 prosent. (ANB-NTB)