(Siste)

En tydelig fargekoding etter underlag, kombinert med tre kvalitetsnivåer, skal nå gjøre det enklere unngå feil ved malearbeider.

Det er lett å bli forvirret ved reolen med maleruller der du kjøper maling, og altfor mange kommer hjem med en uegnet rull.

Skal jeg bruke hvit, rosa eller grønn rull, med striper eller spraglete tråder? En rull av polyester vev, mikrofiber, filt eller skumplast? Og i hvilken størrelse?

Kort fortalt beror svaret på alle spørsmålene av to ting: underlaget og ønsket finish.

Det kan være greit å kjenne til at de fleste verktøyleverandører forholder seg til ett og samme fargekodesystem:

  1. Hvitt signaliserer ekstra glatte underlag slik som dører, skap, lister og møbler.
  2. Grønt brukes for jevne underlag slik som tak, gulv, slett vegg, strie og tapet.
  3. Rosa farge signaliserer grove underlag, for eksempel mur, ru kledning og rullesparkel.

Fargekodingen har med vevlengde å gjøre. Jo lengre vev, desto mer maling tar rullen opp og gir fra seg.

Til veldig sugende eller grove, ru flater kreves rull med lang luv. Aller minst maling tar filt- og skumplastrullene opp.

Disse bør ikke brukes til påføring av maling, men til å glatte ut strukturen og gi en flott finish til flater som ikke skal penselstrykes.

– Ved 90 prosent av alle malearbeider i hjemmet er det rull med grønn fargemarkering som bør brukes, sier Jostein Brekka, markedsansvarlig og produktutvikler for malerverktøy i Jordan.

Rullene med hvit basisfarge og en rosa eller grønn stripe, som tidligere utgjorde topp-kvaliteten, har måttet rykke ned til andreplass.

Rullene i Perfect-kvaliteten er laget av en god, vevet polyesterfiber som feller lite, spruter lite og påfører et godt og jevnt lag.

Basic-sortimentet består av ensfargede grønne eller rosa ruller, laget av en strikket polyestertråd, spunnet av stablefibre.

Rullen er bustete og gir fra seg en del fibre ved bruk. Rullen har høy kapasitet, men spruter litt maling.

– En rosa Basic-rull legger igjen mye maling med et grovt mønster på underlaget. Mønsteret har høye topper og dype daler, og er godt egnet på ru overflater som mur og kledning. Man må imidlertid huske på at dekken ikke er bedre enn det tynneste malingsjiktet, sierJostein Brekka.

De hvitmerkede rullene, for ekstra glatte flater, lages bare i de to beste kvalitetene. Rullene brukes til flater som ikke skal penselstrykes, slik som møbler, dører og lister.

De kan også brukes istedenfor fordriver etter påføring med en grønnstripet rull for å lage en perfekt overflate uten rullemønster, såkalt greng.

Maleruller får du i breddene 10, 18 og 25 centimeter. Bredden på rullen velger du ut ifra hva du skal male.

Til store, slette flater velger du en bred malerull som får jobben gjort raskere, mens du til panel velger den smalere modellen.

Husk imidlertid at en bred rull med lang luv tar opp mye maling og kan bli forholdsvis tung å arbeide med. (ANB)