(Siste)

Det viser en fersk Norstat-undersøkelse med 1.000 respondenter.

Nordmenn er på verdenstoppen i oppussing, og ifølge 2011-tall fra Prognosesenteret, pusser vi opp for over 50 milliarder kroner i året.

– Vi gjorde en lik undersøkelse på omtrent samme tid i fjor. Da svarte 43 prosent av de spurte at de hadde tenkt å oppgradere egen bolig, leiebolig eller fritidsbolig, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i FINN oppdrag, som står bak undersøkelsen.

Nå er altså dette tallet steget til 52 prosent.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, mener økningen kan tyde på at nordmenn har mer penger mellom hendene i år.

– Fjoråret var i større grad preget av usikkerhet, slik at folk var mer forsiktige med pengebruken. Vi så at spareevnen økte, noe som gjør at mange har et større overskudd nå, sier Silje Sandmæl.

– Samtidig går investeringslysten ned på enkelte områder, eksempelvis hyttekjøp. Det bidrar kanskje til at flere bruker tid på å vedlikeholde det de har, sier Sandmæl.

De mest oppussingsglade befinner seg i aldersgruppen mellom 30 og 39 år og 40 og 49 år.

Øst- og sørlendinger skiller seg også ut som spesielt entusiastiske på dette området, mens nordlendinger og personer under 30 år bryr seg minst.

Det er mest populært å oppgradere badet. Soverom er nest mest populært, deretter kjøkken og stue. Totalrenovering er minst aktuelt.

Soverommet er det langt flere kvinner enn menn som har lyst til å oppgradere. Det samme er tilfelle for vegger og gulv.

Menn har et større behov for å gå løs på tak, garasje, tilbygg og loft.

– Det virker som at kvinnene i undersøkelsen er mer opptatte av estetikk og ting som er innendørs. Gutta ser i større grad behovet for å ordne opp i større prosjekter, gjerne utendørs, sier Reuterdahl.

Sommerferien setter ingen stopper for oppussingsplanene.

Selv om de fleste pusser opp i mai og juni, er april og juli de nest mest aktuelle månedene.

På spørsmål om hvorvidt man er villig til å bruke sommerferien på slike prosjekter, svarer halvparten av respondentene at dette er sannsynlig.

Trøndere og sørlendinger er mest villige til å ofre sommerferien, mens den er helligst for nordlendinger og vestlendinger. (ANB)