(Siste)

Mange varmtvannsberederne er nemlig så gamle at risikoen for store vannskader er overhengende.

Ifølge Sintef er forventet levetid for en varmtvannsbereder i rustfritt stål på 20 år. Rundt 300.000 beredere i norske hjem er eldre enn dette, viser en ny undersøkelse fra YouGov.

Ifølge spørreundersøkelsen har 14 prosent av norske hjem en bereder som er over 20 år gammel. Omregnet i antall husstander utgjør dette i underkant av 300.000 boliger.

Ytterligere sju prosent har beredere som nærmer seg 20 år. Noen få svarer til og med at berederen snart er 50 år gammel.

Grunnen til at en varmtvannsbereder bør skiftes etter cirka 20 år, er at pakningene da kan ryke, mens både blandeventiler og varmekolbe har nådd sin pensjonsalder.

– Når vi er ute hos folk, ser vi ofte eldgamle beredere som fortsatt humper og går. Folk flest tenker nok ikke over at de har en tikkende vannbombe i huset, sier rørlegger Frank Lekanger i Varme & Bad i Bodø til Newswire*.

Han er likevel glad for at undersøkelsen viser at 55 prosent svarer at berederen deres er under 20 år gammel.

Ifølge If Skadeforsikring har det vært mange store og stygge skadesaker på grunn av varmtvannsberedere de siste årene.

– Skadene blir størst i rom uten sluk, slik som kjøkken. Gamle beredere som er plassert i benkeskap på kjøkken og uten vannstoppeventil kan føre til omfattende skader, sier teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If.

Ofte merker man ikke lekkasjen før det er skjedd alvorlig skade. Det kan dryppe fra gamle beredere i ukesvis, og når man finner ut av det, kan gulvet være gjennomtrukket av vann.

– Hvis gulvet må rives opp blir ofte boligen ubeboelig i flere uker, og bor man i leilighet kan slike lekkasjer ødelegge flere leiligheter. Utbedringene kan derfor bli svært kostbare, sier Bratgjerd.

Ni av ti norske husstander har egen varmtvannsbereder, viser undersøkelsen som YouGov har gjort for Varme & Bad. De som ikke har, er som regel tilknyttet boligsameier med felles varmtvannstank.

Hele 20 prosent vet ikke hvor gammel varmtvannsberederen i boligen er. Her er det en viss forskjell mellom kvinner og menn. 26 prosent av kvinnene vet det ikke, mens tilsvarende tall for menn er 15 prosent.

Det er flere grunner til å bytte bereder før den kneler. Ikke bare unngår du en lekkasje, du kan også spare strøm. Gamle varmvannsberedere er ofte dyre i drift.

– Den mest solgte varmtvannsberederen i Norge i dag har 35 prosent bedre isolasjonsevne enn eldre modeller. Redusert varmetap gjør at en familie kan spare flere tusen kroner på strømregningen på få år, sier Frank Lekanger. (ANB)

* Newswire er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå. Varme & Bad er en av byråets kunder.