(Siste)

Årsaken er stadig stigende boligpriser og høye krav til egenkapital.

Men mange får hjelp: Halvparten av alle nordmenn mellom 18 og 34 år eier nemlig sin egen bolig.

Hele fire av fem mellom 31 og 34 år har kjøpt bolig, mens tilsvarende tall for dem mellom 21 og 25 år, er én av fem.

Det framgår av en ny undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført for DNB.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB (bildet) viser til en undersøkelse hvor det framgår at fire av ti har fått økonomisk hjelp fra foreldre eller andre til å kjøpe egen bolig.

Andelen er høyest blant de yngste. Seks av ti i alderen 21 til 25 år har fått økonomisk hjelp, mot tre av ti i aldersgruppen 26 til 30 år.

Hele 60 prosent av de unge i Oslo har fått økonomisk hjelp, mot bare 27 prosent på Vestlandet og 31 prosent på Østlandet.

Sandmæl sier at det finnes mange måter for foreldre å hjelpe på, men at det selvsagt avhenger av hvor romslig økonomien er.

– Nybakte foreldre vet sjelden hvor god økonomi de kommer til å ha når barna skal ut av redet. Selv om utsiktene er gode, kan uforutsette hendelser inntreffe, sier hun.

– Med dagens skilsmissestatistikk kan ingen se bort fra at de selv kan være i ferd med å etablere seg på nytt samtidig som barna skal etablere seg for første gang. Derfor er det viktig at foreldrene sparer til barna fra de er små, og at de lærer dem gode sparevaner så snart de er blitt store nok. Og spar i barnets navn! Hvis ikke kan pengene gå med i dragsuget ved en eventuell skilsmisse.

Alternativer

Sandmæl forteller at foreldre også kan bidra på andre måter for å hjelpe barna inn i boligmarkedet: Se faktaramme til høyre. (ANB)