Å plante er noe av det koseligste arbeidet i hagen. Men hvor dypt skal de ulike plantene settes for å trives best mulig?
Har du et hagespørsmål? Spør våre hageseksperter!
Tommelfingerregelen er at planter som trær, busker og stauder skal settes like dypt som de var satt på planteskolen eller i potten du kjøpte dem i. Rotklumpen skal dekkes litt av ny jord, men ikke for mye, på det nye voksestedet.
De fleste stauder kommer i potter og er ikke så nøye på om de blir plantet litt for dypt. Men noen stauder, som hageiris og pioner, misliker det sterkt.
Hageirisens røtter, såkalte rhizomer, ligger delvis over jorda. De skal derfor plantes svært grunt og bare delvis dekkes med jord.
- Les også: Til kamp mot ugresset
Pioner som plantes for dypt, blir ofte utsatt for sykdom. For å hindre at plantene havner for dypt, kan en ta bort noe av jorda i potten før en planter dem. Pioner skal plantes slik at bladfestene ligger over marken. De kraftige røttene skal ligge i jordskorpa. Ser planten ut til å mistrives og bladfestene råtner, kan den av og til reddes ved å tas opp og plasseres grunnere.
Også andre stauder, som fenrikshjerte og takløk, danner knopper over jorda allerede på høsten.
- Les også: Beskjeden primadonna
Busker og trær skal plantes på samme dyp som de stod i potten, men jordklumpen skal dekkes med ny jord. Frukttrær og de fleste prydtrær liker ikke å bli plantet for dypt. Rothalsen skal stå i jordskorpa, det er bedre at den er for høyt oppe enn for lavt nede.
Havner rotklumpen for dypt, særlig der jorda er tung og våt, blir treet oftere angrepet av skadedyr og sykdom. Veksten blir heller ikke som den burde vært.
- Les også: Løytnantens hjerte
Rododendron er særlig vár for å blir plantet for dypt. De skal settes i lett jord, akkurat så dypt som toppen på jordklumpen.
Tråkk ikke til rundt røttene. Det kan føre til at røttene stagnerer og kveles av mangel på luft.
- Les også: Naturlig plantemiddel
Der det er en regel, er det alltid unntak. Her er det roser og klematis. De liker å bli plantet mye dypere enn de sto i potten. Podete roser bør ha podestedet minst 10-20 under jordskorpa. Da blir de mye mindre utsatt for frostskader.
Forbered grunnen godt før du planter roser. Plantehullet bør være minst 50 cm dypt. Hullet bør være noe bredere og dypere enn røttene når du strekker dem ut. Miniroser tåler noe grunnere planting.
Før du planter rosene bør du ha tilsatt kompostjord, sand og eventuelt kompostert gjødsel, slik at jorda er lett og næringsrik. Vann når du har fylt på 2/3 av jorda rundt planten. Når vannet har rent unna, legger du på resten av jorda og vanner godt. For å sikre rosen en god start, legger du på jord og gjerne kugjødselkompost over plantehullet slik at noe av stammen dekkes.
- Les også: Ta vare på frøplanter
Dette fjernes forsiktig når rosen er etablert. Jo bedre start rosen får, jo sterkere blir den og jo raskere blomstrer den. Den er også mindre utsatt for skadedyr og sykdommer.
Når det gjelder klematis bør rothalsen komme 25 – 50 cm under jorda. Det betyr at plantegropen kan være rundt 1 meter dyp for å gi røttene et godt vekstgrunnlag. Alle klematis liker dyp, god, næringsrik og moldholdig jord. De liker å ha skygge ved rothalsen. Det er derfor en god idé å plante noen lave busker eller stauder foran klematisen. (ANB)
Les mer om: artikkelemnene