Det stilles nemlig stadig strengere krav til hus som bygges her i landet, og i et nytt forskningsprosjekt lanseres flere forslag til løsninger. Vakuum i veggen er et av dem, skriver Forskning.no.
Forskningsprosjektet Robust er finansiert av Norges forskningsråd og har sett på hvordan vi kan bygge riktigere og mer robuste hus.
- Les også: Nå skal muggsoppen tas
Framtidens hus må få bedre varmeisolering. Nybygg må bli mer energieffektive, og de må bli bedre tilpasset et endret, våtere klima.
– Det kan løses med nye, høyeffektive materialer, sier Vivian Meløysund, leder for Robust.
Norsk byggenæring har etterlyst flere praktiske råd om hvilke materialer og prosesser som er best egnet for å bygge robuste hus.
Her kan forskningsprosjektet, som ble avsluttet i sommer, bli til stor hjelp.
- Les også: Klimanøytralt hus
Robust-prosjektet har blant annet lagd en kunnskapsoppsummering om nye typer varmeisolasjon til bruk i bygninger. Dette er det publisert lite forskning på tidligere.
I dag benyttes det i all hovedsak mineralull i isoleringen av nye hus.
Framtidige energikrav vil føre til økt isolasjonstykkelse i vegger og tak. Veggtykkelser opp mot 40 centimeter er forventet ved bruk av tradisjonelle isolasjonsmaterialer.
– Dette kommer til å ta mye plass. Derfor bør vi kanskje tenke annerledes om isolasjon i framtiden, mener Meløysund.
- Les også: Isoler deg nå
– Vår kunnskapsoppsummering viser at vakuumisolasjon er et særdeles effektivt isolasjonsmateriale, sier forskningslederen.
– Dette er et temmelig nytt isolasjonsmateriale i Norge og brukes bare i begrenset grad av byggenæringen.
Men det tror Meløysund vil endre seg:
– Å benytte vakuumisolasjon i norske hus kan nemlig bli lønnsomt. Ikke minst fordi vi på den måten kan bygge langt slankere veggkonstruksjoner enn med dagens mineralull.
Boligprisene er i dag høye. Hver kvadratmeter koster mye. Med tynnere vegger, blir det plass til mer boareal i boligen. Slik kan den nye isolasjonsmetoden fort bli lønnsom. (ANB)
Her kan du lese mer om vakuumisolasjon og andre framtidsløsninger
Les mer om: artikkelemnene